Gusta juha od krumpira i gljiva

Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 40 min
Broj osoba: 2

Sastojci

  • vezica mladog luka
  • 200 g šampinjona
  • dvije mrkve
  • pola glavice celera
  • četiri ili pet srednje velikih bijelih krumpira
  • litra pilećeg ili goveđeg temeljca
  • lišće peršina
  • dvije žlice ribanog svježeg hrena
  • dvije žlice ulja

Priprema

1. korak
Na ulju popržite sitno sjeckani mladi luk. Dodajte ploške mrkve, kockice celera i ploške gljiva. Podlijte s nekoliko žlica vode, pa pustite da se pirja desetak minuta.

2. korak
Posolite i začinite s malo ljute paprike. Nakon toga prelijte povrće i gljive zagrijanim temeljcem. Kad zakipi, smanjite vatru, pa dodajte i oguljeni krumpir, najbolje cijeli ako nije prevelik.

3. korak
Pospite sitno sjeckanim peršinom i naribanim hrenom. Kuhajte dok krumpir sasvim ne omekša. Na kraju dodajte još i svježe mljevenog papra.

4. korak
Savjet: Ova je juha potpuni obrok, posebno ako u nju dodate i nešto usitnjenog mesa koje ste skinuli s kosti kad ste cijedili temeljac. Ukoliko imate već procijeđeni temeljac, slobodno u juhu dodajte i nekoliko komada piletine, recimo krila i batake, da biste zaokružili obrok.

5. korak
Hren juhi daje poseban okus, ali neće uopće biti ljuta, pa se ne morate brinuti da je neće moći jesti i djeca. Potruditi se naći dobre krumpire za kuhanje.

Izdvajamo