IZ BAR&TONA

Gusta, kremasta juha s češnjovkama, koju smo probali u novootvorenom restoranu, toliko nam se svidjela da smo odmah tražili recept

Najbolje od svega, da bi postala kremozna, neće vam trebati vrhnje ili drugi mliječni dodaci...

U novootvorenom Bar&Tonu​ chefa Marina Medaka nedavno smo, među ostalim novim jelima, isprobali i gusti, kremasti proljetni minestrone, koji trenutačno nude na svom meniju. Ova utješna juha toliko nam se svidjela da smo ekipu u kuhinji, inače predvođenu Željkom Loparom, odmah zamolili za recept. On nam ga je rado ustupio, a mi ga prenosimo u nastavku.

SAZNAJTE VIŠE: CIJELA PRIČA O BAR&TONU

image
Bojan Haron Markicevic/
image
Bojan Haron Markicevic/

Svakako je dobro dodati i kako su neka jela koja se u Bar&Tonu nude ista ona koja se nude i u RougeMarinu u Folnegovićevom, dok je na nekoliko noviteta ekipa radila s chefom Dinom Galvagnom.

image
Darko Tomas/Cropix

Za ovu juhu trebat će vam nekoliko bazičnih sastojaka, ali i nekoliko onih koje u ovo vrijeme možete pronaći na tržnici, poput graška i poriluka. Također, u slučaju da nemate vremena za kuhanje graha, koristiti možete i onaj iz konzerve, koji ste prethodno isprali.

image
Darko Tomas/Cropix

Dobro je dodati i kako bi vam u ovom jelu jedini neobičan element mogla biti pasta od peršina, koju u Bar&Tonu rade s indijskim oraščićima i koja će juhi dati lijepu kremoznost i gustoću. Uz pastu, vrhnje i drugi slični dodaci neće vam biti potrebni.

KAKO NAPRAVITI PASTU OD PERŠINA?

Pomiješajte istu količinu vode i indijskih oraščića. Peršin blanširajte pa ohladite u ledenoj kupki. Nakon toga dobro ga ocijedite. Sve ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Koristite po potrebi i držite u hladnjaku do tjedan dana.

GUSTI PROLJETNI MINESTRONE

Za bazu će vam trebati:
20 g maslaca
20 g maslinova ulja
40 g crvenog luka
40 g celera stabljičastog
40 g komorača
40 g sitnijeg bijelog graha (+40 g vode od kuhanja)
85 g češnjovke
40 g mrkva
60 g tarane
500 g pilećeg temeljca
sol i papar
Ostalo:
poriluk
grašak
pasta od peršina ili svježi sjeckani peršin
maslinovo ulje
Priprema:
Na laganoj vatri zagrijte maslac i maslinovo ulje. Dodajte sitno sjeckani luk i posolite. Pržite dok se ne zastakli. Dodajte celer, koromač i mrkvu nasjeckanu na sitno kockice i kobasicu narezanu na ploške. Pirjajte dok se sve ne zagrije. Dodajte grah s vodom od kuhanja. Umiješajte i dio grada izblendajte. Dodajte temeljac i pustiti da se zakuha. Začinite, dodajte taranu i kuhajte 10 minuta, a zatim dodajte poriluk i grašak. Kuhajte 5 minuta. Na kraju umiješajte pastu od peršina i maknite s vatre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 21:19