DOBRA IDEJA

HIT S ADVENTA PRIPREMITE KOD KUĆE: Naša je Neda na svom nedavnom putovanju na Siciliju ukrala recept za ukusne arancine od riže!

Pravi simbol sicilijanske ulične hrane svakako su arancine, hrskave loptice od riže punjene različitim nadjevima i potom pržene u dubokom ulju

Arancine od riže

500 g riže
prstohvat šafrana
50 g naribanog sira caciocavallo (kačkavalj, ali možete koristiti i mozzarellu)
4 jaja
250 g mljevene junetine
100 g graška
pola luka
1 stapka celera
1 mrkva
240 ml temeljca
1 čašica suhog bijelog vina
1 žličica koncentrata rajčice
150 g kačkavalja ili mozzarelle
ekstra djevičansko maslinovo ulje
1 svezak peršina
krušne mrvice
brašno
sol
papar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Popržite usitnjeni luk, celer i mrkvu na maslinovu ulju. Prije nego što povrće promijeni boju, dodajte mljeveno meso i popržite ga. Zalijte meso vinom i pustite da se krčka na srednje jakoj vatri dok vino ne ispari. Dodajte grašak i pustite da se preprži nekoliko minuta. Dodajte vrući temeljac u kojem ste otopili koncentrat rajčice, a potom posipajte usitnjenim peršinom. Popaprite, poklopite i pustite da se kuha 40 minuta na laganoj vatri, dodajući po potrebi vruću vodu. Kad je ragu gotov, skuhajte rižu u mnogo slane vode. Kad je al dente, iscijedite je i prebacite u zdjelu te pomiješajte s naribanim kačkavaljem, jednim umućenim jajetom i šafranom koji ste otopili u malo vruće vode. Dobro pomiješajte pa pustite da se ohladi. U međuvremenu narežite kačkavalj ili mozzarellu na kockice i stavite sa strane. Nakon što se riža ohladi, uzmite veliku žlicu punu smjese u ruku i lagano je pritišćite u dlan kako biste stvorili udubinu u sredini smjese. Napunite udubinu žlicom ragua, ubacite koju kockicu sira pa prekrijte sve rižom te rukama oblikujte kuglu. Ponovite postupak dok ne potrošite smjesu. Oblikovane arancine uvaljajte najprije u brašno pa u razmućena jaja te na kraju u mrvice te ih pecite u vrućem ulju. Izvadite arancine kad poprime zlatnu boju te ih stavite na papirnati ubrus da upije višak ulja. Poslužite tople.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:15