Arancine od riže
500 g riže
prstohvat šafrana
50 g naribanog sira caciocavallo (kačkavalj, ali možete koristiti i mozzarellu)
4 jaja
250 g mljevene junetine
100 g graška
pola luka
1 stapka celera
1 mrkva
240 ml temeljca
1 čašica suhog bijelog vina
1 žličica koncentrata rajčice
150 g kačkavalja ili mozzarelle
ekstra djevičansko maslinovo ulje
1 svezak peršina
krušne mrvice
brašno
sol
papar
Popržite usitnjeni luk, celer i mrkvu na maslinovu ulju. Prije nego što povrće promijeni boju, dodajte mljeveno meso i popržite ga. Zalijte meso vinom i pustite da se krčka na srednje jakoj vatri dok vino ne ispari. Dodajte grašak i pustite da se preprži nekoliko minuta. Dodajte vrući temeljac u kojem ste otopili koncentrat rajčice, a potom posipajte usitnjenim peršinom. Popaprite, poklopite i pustite da se kuha 40 minuta na laganoj vatri, dodajući po potrebi vruću vodu. Kad je ragu gotov, skuhajte rižu u mnogo slane vode. Kad je al dente, iscijedite je i prebacite u zdjelu te pomiješajte s naribanim kačkavaljem, jednim umućenim jajetom i šafranom koji ste otopili u malo vruće vode. Dobro pomiješajte pa pustite da se ohladi. U međuvremenu narežite kačkavalj ili mozzarellu na kockice i stavite sa strane. Nakon što se riža ohladi, uzmite veliku žlicu punu smjese u ruku i lagano je pritišćite u dlan kako biste stvorili udubinu u sredini smjese. Napunite udubinu žlicom ragua, ubacite koju kockicu sira pa prekrijte sve rižom te rukama oblikujte kuglu. Ponovite postupak dok ne potrošite smjesu. Oblikovane arancine uvaljajte najprije u brašno pa u razmućena jaja te na kraju u mrvice te ih pecite u vrućem ulju. Izvadite arancine kad poprime zlatnu boju te ih stavite na papirnati ubrus da upije višak ulja. Poslužite tople.