NEOBIČAN SPOJ

Imamo recept za sasvim drugačiju pitu od smokava, buče, grožđa, nara i rogača

Ako je poslužite još mlaku, dodajte joj i kuglicu sladoleda - uz nju će okus biti fantastičan
 Berislava Picek/Cropix

Za tijesto će vam trebati:

300 g glatkog brašna
3 žumanjka
150 g maslaca
80 g šećera
vanilin šećer
korica jednog limuna
prstohvat soli

Za nadjev će vam trebati:

7 komada smokava
500 g muškatne tikve
300 g crnog grožđa
1 nar
1 žlica cimeta
1 žličica muškatnog oraščića
vanilin šećer
100 g smeđeg šećera
2 - 3 žlice krušnih mrvica
1 žlica mljevenog rogača

Za premazivanje će vam trebati:

30 g maslaca
2 žlice šećera

Priprema:

Slatku pitu započnite pripremom tijesta. U posudu stavite sve sastojke i ručno umijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju, stavite u hladnjak da se malo odmori.

Dok je tijesto u hladnjaku, pripremite nadjev od voća. Muškatnu tikvu očistite od koštica i kore te njezino meso narežite na jednake kockice. Začinite je šećerom. Nar očistite i dodajte bundevi. Grožđe dobro operite, prerežite bobice na pola te izvadite koštice. Pridružite ga ostalom voću. Dodajte ostatak začina i sve pomiješajte. Kalup za pečenje premažite maslacem te ga obložite šećerom. Dodajte voće koje ravnomjerno rasporedite po posudi. Po gornjoj površini na kraju posložite na ploškice narezane smokve. Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje da vam se ne lijepi za podlogu, zatim kotačićem za tijesto izrežite identične trakice. Od njih napravite mrežu u veličini vaše posude za pečenje. Stavite je u zagrijanu pećnicu i pecite na 185 Celzijevih stupnjeva te pecite oko 20 minuta, točnije dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju. Karakteristika ove slastice je njezina rustikalna tekstura. Buča je meka i topi se u ustima, smokva i grožđe se fino osjeti na nepcu, a sjemenke nara fino hrskaju pod zubima. 

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. listopad 2020 16:54