MALO DRUGAČIJE JAGODE

JAGODE NA SLANO: Tost s jagodama i povrćem

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Vrijeme je da isprobate nešto drukčije i jagode pripremite s piletinom, svinjetinom, na tostevima, u rižotima i juhama!
1 pakiranje tosta
1 tikvica
350 g jagoda
svježi vlasac
2 - 3 svježe ljute papričice
svežanj mladog luka
1 artičoka
žlica chia sjemenki
250 g šparoga
par listova blitve
šaka svježe mente

Na kruh namazati dip od avokada, zatim slagati tikvicu, jagode i posudi sitno narezanim vlascem. Drugi tost također premazati namazom od avokada te posložiti pečenu papriku, jagode i na kolutiće narezan mladi luk. Na treći komad na namaz od avokada ide blanširana, pa prepržena artičoka, jagode i chia sjemenke. I na kraju na četvrti tost, osim namaza od avokada, staviti blanširane šparoge i blitvu, jagode i listiće svježe mente. Slagati sendviče dok se sastojci ne potroše. Za snimanje smo slagali ove kombinacije, no možete napraviti i neku svoju, novu kombinaciju.

Zagreb, 200418.
Slavica Sagolj napravila je slana jela s jagodama; hladnu juhu od jagoda, rizoto, sendvice s jagodama sparogama, articokama, salatu s jagodama, orasima i krekerima i sporo pecena svinjetina s umakom od jagoda.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

DIP OD AVOKADA

2 zrela avokada
3 žlice limunova soka
žlica maslinova ulja
2 češnja češnjaka
žlica nasjeckanog peršina
sol i papar

Avokado prerezati po dužini, odstraniti košticu pa žlicom izvaditi mesnati dio. Od njega napraviti pire mikserom ili sjeckalicom te dodati limunov sok, maslinovo ulje, protisnuti češnjak, sol, papar i nasjeckani peršin. Sve dobro promiješati. Šnite tosta popržiti u tosteru ili na gril tavi. Tikvicu izrezati na kolutove i kratko popržiti bez dodatka masnoće. Isto učiniti s ljutim papričicama, ali ih prije dobro očistiti od sjemenki. Mladi luk izrezati na kolutiće. Šparoge i blitvu nekoliko minuta blanširati u slanoj vodi te odmah isprati hladnom vodom. Artičoku očistiti, blanširati u slanoj vodi par minuta te kratko popržiti na maslinovu ulju. Jagode dobro oprati, očistiti od peteljki i narezati po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:47