RECEPT DOBRE HRANE

JEDINI RECEPT ZA LEDENI VJETAR KOJI ĆETE TREBATI: Omiljeni ljetni kolač koji nije kompliciran kao što se čini!

    AUTOR:
    • Slavica Šagolj

  • OBJAVLJENO:
  • 08.07.2019. u 09:30

Zagreb , 020719.
Editorijal ledeni kolaci
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Isprobali smo ga!

Tijesto za koru:

9 bjelanjaka
300 g kristal šećera
2 žlice jabučnog octa
1 žlica glatkog brašna

Krema:

300 ml mlijeka
6 žlica šećera
3 vanilin šećera
4 žlice oštrog brašna
9 žutanjaka
125 g maslaca
500 ml vrhnja za šlag
voće: kivi, jagode

Zagreb , 020719.
Editorijal ledeni kolaci
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Priprema:

Bjelanjke električnom miješalicom izmiješajte u čvrsti snijeg. Malo-pomalo dodajte šećer. Kada dobijete jako čvrst snijeg, umiješajte ocat i brašno. Najveći pleh koji imate u svojoj pećnici prekrijte papirom za pečenje te po njemu rasporedite smjesu od bjelanjaka. Pecite 30 minuta na 150 °C, zatim smanjite temperaturu na 100 °C i pecite još oko sat vremena. Izvadite iz pećnice i pustite da se dobro ohladi. Za kremu izmiješajte žutanjke s obje vrste šećera. Kad smjesa postane svijetlo žuta, dodajte brašno i 100 ml mlijeka. Ostatak mlijeka stavite u posudu za kuhanje, zagrijte na laganoj vatri i pjenjačom umiješajte smjesu od žutanjaka pa skuhajte kremu. Pustite je da se dobro ohladi. Kako se ne bi stvorila kožica, prekrijte posudu prozirnom folijom. U posudu za miksanje stavite maslac i dobro ga izmiješajte, zatim dodajte kremu i sve dobro sjedinite. Ostavite sa strane. Kivi ogulite i narežite na šnite, kao i jagode. Na samom kraju slatko vrhnje istucite u šlag. Beze koru odrežite na tri ista dijela u obliku pravokutnika. Na dno pladnja stavite koru, zatim dio kreme, voće, šlag, koru i tako sve dok ne potrošite sastojke. Naravno, na vrhu mora biti kora. Kolač ukrasite šlagom sa svih strana i još dodatno obogatite voćem.

Izdvajamo

Iz drugih medija