ŠTO ZA RUČAK?

JELOVNIK ZA SIJEČANJSKE ŠTEDLJIVCE: Palenta s kiselim vrhnjem i čvarcima

Zagreb, 181217.
Skromna zimska jela pripremila je Mateja Domitrovic.Grah sa zeljem i kobasicom, salata s piletinom i koromacem, zganci s cvarcima, grilani jeger s lukom, tjestenina s salsom i povrtni popeci na salati.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Nakuhali smo se za blagdane, no kuhamo i dalje, samo u ovo postpraznično vrijeme ipak nastojimo biti racionalniji.

1 šalica (od 2 dcl) palente
pola šalice čvaraka
1 šalica domaćeg kiselog vrhnja
2 žlice maslaca
sol

 

Zagreb, 181217.
Skromna zimska jela pripremila je Mateja Domitrovic.Grah sa zeljem i kobasicom, salata s piletinom i koromacem, zganci s cvarcima, grilani jeger s lukom, tjestenina s salsom i povrtni popeci na salati.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

U posudu staviti tri šalice vode i 1/2 žlice maslaca. Kada voda počne vriti, uliti palentu i miješati dok ne bude kuhana, na kraju umiješati još 1/2 žlice maslaca i posoliti. U manjoj tavi rastopiti maslaca i na njega izliti kiselo vrhnje te miješajući kuhati oko minutu na laganoj vatri pa preliti još vruće po palenti. Na kraju sve posuti sitno nasjeckanim čvarcima. Jelo se jede samostalno, no ako želite, možete dodati i prženi luk ili poslužiti neku kiselu salatu, poput paprike ili krastavaca.

Izdvajamo

Iz drugih medija