ŠTO ZA RUČAK?

JELOVNIK ZA ŠTEDLJIVCE: Grah s kiselim zeljem za ručak!

Zagreb, 181217.
Skromna zimska jela pripremila je Mateja Domitrovic.Grah sa zeljem i kobasicom, salata s piletinom i koromacem, zganci s cvarcima, grilani jeger s lukom, tjestenina s salsom i povrtni popeci na salati.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Dobar tek!

500 g smrznutog mladog graha
700 g naribanog kiselog kupusa 
glavica luka
3 češnja češnjaka
1 žličica mljevene crvene paprike
1/2 žlice koncentrata rajčice
sol
papar
suha rebra i špek
3 lovorova lista

 

Zagreb, 181217.
Skromna zimska jela pripremila je Mateja Domitrovic.Grah sa zeljem i kobasicom, salata s piletinom i koromacem, zganci s cvarcima, grilani jeger s lukom, tjestenina s salsom i povrtni popeci na salati.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Ako nemate smrznuti mladi grah koji se sad može kupiti i u dućanima, namočite preko noći suhi i skuhajte ga. U zasebni lonac stavite kuhati rebra i špek. Na masnoći zažutite nasjeckani luk, pa dodajte mljevenu crvenu papriku, rajčicu i jedan češnjak češnjaka, neka se paprika par minuta zaprži pa podlijte s malo vode. Dodajte potom kupus ili zelje koje ste, ako je dosta kiselo, prethodno namočili u vodi desetak minuta. Ulijte vode, oko jednu litru, ubacite lovorov list i kuhajte dok zelje ne omekša, oko 40 minuta. Zatim dodajte prethodno skuhani grah ili mladi grah kojemu treba oko pola sata da bude kuhan. Dodajte i ostatak nasjeckanog češnjaka i ulijte vode ako je potrebno, ovisno koliko želite da je gusto varivo. Možete uliti i malo tekućine u kojoj se kuhalo suho meso za intenzivniji okus. Pazite kad na kraju budete solili varivo jer je tekućina od suhog mesa i meso slano. Na kraju popaprite. Servirajte s narezanim kuhanim mesom.

Izdvajamo

Iz drugih medija