Juha od poriluka i korabe

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 25 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • 2 veća ili tri manja poriluka
  • 3 veće korabe
  • 3 žlice maslinova ulja
  • šalica sirutke
  • žličica slatke paprike
  • 2 žlice vrhnja
  • sol, papar

Priprema

1. korak

Nasjeckajte poriluk na tanke ploške. Ogulite korabicu i narežite na ploške pa na rezance. U tavi zagrijte ulje, pa dodajte poriluk. Pirjajte desetak minuta, pa dodajte i korabu.

2. korak

Začinite s pola žlice slatke paprika. Pirjajte još pet minuta, pa podlijte mješavinom sirutke i vode, otprilike u istom omjeru.

3. korak

Dodajte začine. Pustite neka se juha kuha još petnaestak minuta. Kad maknete s vatre, u svaki tanjur dodajte po žlicu kiselog vrhnja, po želji s još malo paprike.

4. korak

Savjet: Ova je lagana juha pravo ljetno osvježenje – kiselkasta je što još i pojačava taj dojam. Ako vam se ovakva juha čini previše dijetalnom, dodajte joj noklice (recimo od jaja, crnog brašna i malo ribanog sira), šalicu prosa ili kvinoje. U tom slučaju ćete dobiti nešto više nalik ljetnom varivu. Oni ovisni o mesu u ovu juhu mogu dodati i pileće batake, ali odlično će pristajati i jetrica. Dakako, juhu možete pojačati odnosno zgusnuti i dodavanjem kockica krumpira, ali u tom slučaju juha više neće biti pogodna za podgrijavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. prosinac 2025 07:06