Melem na žlicu

Juneći gulaš s kestenima

Mario Kučera

Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 180 min
Broj osoba: 4

Sastojci

  • 1 kg junetine (vratina)
  • 250 g kuhanih kestena
  • 1 mrkva
  • 1 korijen peršina
  • 2 luka
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2-3 krumpira
  • 1 žličica pirea od rajčice
  • 1 žličica crvene mljevene paprike
  • peršinov list
  • 2 lista lovora
  • 2 dcl vina
  • sol i papar
  • mast ili maslinovo ulje

Mario Kučera
 

Priprema

1. korak
Meso izrežite na kockice i prepržite ga u tavi na malo masnoće (možete ga prije prženja uvaljati i u brašno, pogustiti ćete umak). U većem loncu na masti ili maslinovu ulju dinstajte polako na laganoj vatri nasjeckani luk dok ne postane staklast (luka mora biti dosta jer on daje gustoću).

2. korak
Zatim ubacite sitno narezanu mrkvu i peršin te kratko pirjajte. Dodajte potom meso i zalijte mesnim temeljcem ili vodom, a zatim i vinom. Ubacite lovorov list, nasjeckani češnjak, peršinov list, pire od rajčice te pustite da se kuha na laganoj vatri dok meso ne omekša, otprilike dva sata.

3. korak
Krumpir dodajte pri kraju kuhanja zajedno s kestenima, da se ne raspadnu. Posolite, popaprite, začinite mljevenom crvenom paprikom (ako volite ljuće, dodajte ljutu mljevenu papriku ili jednu manju čili papričicu). Poslužite toplo uz domaći kruh i svježu salatu ili ukiseljeno povrće.

Izdvajamo