IZ KUHARICE ŠVICARSKE GARDE

Kada je dobro pripremljen, sporo kuhani goveđi rep postaje hit za svakim stolom! Srećom, imamo baš dobar recept po kojem uvijek uspije

Inspiriran tradicijom i vlastitim kreativnim pristupom, Mihovil Sić pretvara sporo kuhan goveđi rep u sofisticirano jelo, rajčice punjene repom u šugu alla vaccinara

Mihovil Sić, vlasnik zagrebačkog cateringa Fun Bites, spojio je svoju strast prema kuhanju i preciznost u kuhinji s iskustvom iz svijeta digitalnih tehnologija, stvarajući jela koja oduzimaju dah.

image
Berislava Picek/Cropix

Njegov nenametljivo sofisticirani pristup kuhanju inspirirao nas je da odemo na gastronomsko putovanje. Jedno od njih bilo je u Rim i Vatikan. Zagrebali smo po raznim kuharicama, uključujući i onu Švicarske garde, i pronašli kako kuhaju rep na polako. Mihovil, naravno, ne bi bio Mihovil da to nije malo doradio pa su nastale rajčice punjene repom u šugu alla vaccinara.

Coda alla vaccinara (Italija – Rim/Vatikan)

Goveđi rep u gustom umaku od rajčice

image
Berislava Picek/Cropix

Trebat će vam (za 4 osobe):

1,5 kg goveđeg repa, isječenog na komade

80–100 g pancete ili guancialea

1 veći luk

2 srednje mrkve

2–3 stabljike celera + listovi

4 režnja češnjaka

800 g pelata (konzervirana rajčica)

150 ml bijelog vina

30 g pinjola

30 g grožđica

2 lista lovora

50 ml maslinovog ulja

prstohvat muškatnog oraščića

½ čajne žličice nezaslađenog kakaa u prahu

temeljac ili voda

sol, papar

Za punjene rajčice:

4–6 velikih rajčica (zrele, ali čvrste)

40 g ribanog parmezana

3–4 žlice starog kruha ili panko mrvica

1 jaje

malo svježeg peršina, nasjeckanog

Posuda: duboka gusana s poklopcem

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 220 °C. Operite goveđi i rep i narežite ga na komade po prstenovima gdje puca. Nasolite, popaprite i dobro natrljajte s malo ulja. Povrće očistite i nasjeckajte. Pancetu ili guanciale izrežite na kockice. Guancale dodajte u lonac s uljem i stavite u pećnicu na 4 - 5 minuta. Dodajte rep i sve promiješajte te pecite10-15 minuta dok ne dobije koricu. Vruć lonac izvadite na štednjak i meso izvadite sa strane te odmah stavite povrće da se propirja dok je lonac još vruć. Potom ulijte vino i sve miješajte da se skupe sokovi. Na dno stavite dio pelata, pa meso, pa ostatak pelata i preostale sastojke te začine. Posolite i popaprite. Dodajte temeljac da pokrije meso gotovo do vrha i da se umak malo razrijedi. Poklopite i vratite u pećnicu. Smanjite temperaturu na 155 - 160 °C i kuhajte oko 3,5 h dok se meso potpuno ne raspadne odnosno postane mekano i ljepljivo. Tijekom pečenja par puta otklopite lonac, sve promiješajte i dodajte temeljca po potrebi. U međuvremenu grožđice natopite u vodi, a pinjole tostirajte. Kuhajte na laganoj vatri 3-4 sata dok meso ne omekša i počne se odvajati od kosti. Pred kraj meso izvadite, a u umak dodajte dodajte pinjole, ocijeđene grožđice i kakao. Ugasite pećnicu i ostavite poklopljeno. Meso očistite od kostiju te pomiješajte s parmezanom, krušnim mrvicama, jajetom i nasjeckanim peršinom – ako je presuho dodajte malo umaka. Rajčice izdubite i napunite smjesom pa stavite u lonac. Pećnicu upalite i stavite na 220 °C i kuhajte još 20 minuta otklopljeno dok rajčice ne omekšaju. Povećajte temperaturu na najjače i zapecite.

image
Berislava Picek/Cropix

Napomene: U izvornim varijantama mesom repa se ne pune rajčice, ovo je naša interpretacija. Jelo se zapravo jede žlicom (umak) i rukama, a poslužuje se uz domaći kruh. Ako niste ljubitelj grožđica, možete uliti malo prošeka – kakao je tu radi malo gorčine i balansiranje slatkoće.

image
Berislava Picek/Cropix/Vesna Veselić/

U novom broju magazina, koji je sada na kioscima, pozabavili smo se fermentacijom, ali i brojnim drugim temama. Prepun je recepata, dobrih priča, savjeta i preporuka. Također, magazin Dobra hrana od sada dostupan i putem Hanza Media webshopa. Jednostavno, brzo i praktično, naručite svoj omiljeni magazin i preuzmite u odabranom paketomatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 09:10