SLASTICE S LIMUNOM

KISELO I SLATKO: Radimo tortu od limuna i maka koja će postati najtraženija zločinka vašeg obiteljskog stola!

 Marko Miščević
Nije evidentirano kad započinje priča i koliko dugo traje ljubav limuna i slastica, ali jedno je sigurno: zabilježili smo je u samoborskoj slastičarnici Sweet family

ZA BISKVIT:

500 ml mlijeka
200 g maka
260 g brašna
200 g šećera
350 g maslaca
12 g praška za pecivo
12 g sode bikarbone
prstohvat soli
1 žličica ekstrakta vanilije
korica 1 limuna
180 g bjelanjaka (oko 5 bjelanjaka)

U 500 ml mlijeka namočite mak i pustite da stoji sa strane. Maslac pjenasto izmiksajte sa 100 g šećera (pola količine). Sve suhe sastojke zajedno promiješajte. U pjenasto izrađen maslac i šećer lagano dodajte, miksajući najmanjom brzinom, mak, mlijeko i suhe sastojke. Od bjelanjaka i 100 g šećera istucite čvrst snijeg. Kuhačom umiješajte snijeg u navedenu smjesu. Ulijte u kalup promjera 28 cm i pecite na 180 °C 45 minuta pa provjerite drvenim štapićem kada je pečeno. Pustite biskvit da se dobro ohladi. Prerežite vodoravno napola.

Marko Miščević

ZA KREMU OD LIMUNA:

300 g lemon curda
180 g maslaca

Pjenasto izradite maslac, miksajući dodajte lemon curd i miksajte dok se lijepo ne sjedini. Premažite polovicu biskvita kremom od limuna i maslaca pa poklopite drugom polovicom. Pustite da se ohladi.

ZA KREMU OD KREM SIRA I MASLACA:

250 g krem sira
250 g maslaca
250 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije

Svi sastojci neka budu sobne temperature. Malo mikserom izradite krem sir, lagano miksajući dodajte šećer u prahu i maslac narezan na kockice. Miksajte polako, jako je važno da su sastojci sobne temperature jer će se jedino tako sjediniti. Ovom kremom premažite tortu izvana i na kraju je posipajte makom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 07:00