Cheolhui Lee, Korejac koji je godinama živio i radio u Zagrebu, i to kao chef u Veleposlanstvu Republike Koreje, nedavno je preselio u Barcelonu, ali Hrvatsku, čini se, još uvijek nosi u srcu. Na svom Instagram profilu često objavljuje video recepte inspirirane našom domaćom kuhinjom, a njegova varijanta makovnjače, koju radi s crnim sezamom, posebno nam je zapela za oko i slastica je koju jedva čekamo isprobati i kod kuće.
Lee se prisjetio odlaska na Sljeme, gdje je s prijateljima često odlazio i na ručak i gdje je najčešće naručio čobanac, a za desert makovnjaču.
"Mak nije dozvoljen za konzumaciju u Koreji pa je ovo za mene bio totalno novi okus i podsjetio me na crni sezam. To je namirnica koja se u Koreji često koristi u desertima pa sam odlučio napraviti mali zaokret na makovnjaču i napravio dizano tijesto punjeno crnim sezamom. Ispalo je savršeno", rekao je Lee u svom videu.
Na kraju je dodao i da je sezam najbolje kupovati u trgovinama s azijskom hranom, jer je nešto drugačiji i ima jači okus. Njegov recept za sezamovnjaču, kako je u šali naziva, ostavljamo u nastavku.
SEZAMOVNJAČA
Tijesto (za jednu roladu):
250 g brašna
30 g šećera
1 prstohvat soli
20 g ulja
130 g mlijeka
15 g maslaca
1 vanilin šećer ili nekoliko kapi ekstrakta vanilije
korica 1/2 limuna
5 g suhog kvasca
Nadjev od crnog sezama:
100 g crnog sezama
70 g šećera
10 g maslaca
1/2 bjelanjka
50 g mlijeka
1 prstohvat soli
Za premazivanje:
1 žumanjak + 1 žlica mlijeka (prije pečenja)
malo otopljenog maslaca (nakon pečenja)
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke za tijesto u zdjeli i ostavite sat vremena da naraste. U međuvremenu popržite crni sezam na suhoj tavi i sameljite ga u fini prah. Dodajte sve sastojke za nadjev u tavu, pržite uz miješanje dok ne postane gušće, zatim ohladite. Kada tijesto udvostruči volumen, tanko ga razvaljajte i premažite pastom od sezama. Pažljivo zarolajte, prekrijte plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta. Površinu premažite smjesom žumanjka i mlijeka, pa pecite u pećnici na 180 °C oko 30 minuta. Kad je pečeno i još toplo, premažite kruh otopljenim maslacem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....