VJEŠTI KUĆNI KOKTEL - MAJSTOR

KORONA BAR: Kako bismo se pobrinuli da vam čaša ne ostane prazna, zamolili smo pet koktel majstora da nas nauče kod kuće pripremati koktele!

Zamislite samo: sunčan dan, malo je čak i vruće, ali ipak se osjeti lagani povjetarac. Pogled u daljinu i hladna čaša u ruci. Zavrtite je tek toliko da čujete led kako zvecka u čaši, a potom uzmete gutljaj osvježavajućeg, ali iznenađujuće jakog koktela.

Nedostaje samo šum mora i miris borova kako biste zaboravili da niste na plaži i godišnjem odmoru, nego najvjerojatnije na svom balkonu ili prozoru usred usporenoga grada i da se još uvijek ne zna kada ćemo se moći zaputiti na obalu. No, to što je more kilometrima daleko ne znači da se u vašoj čaši doista ne može naći odličan koktel koji podiže raspoloženje i unosi malo arome u vaš dan. Kako bismo se pobrinuli da vaša čaša ne ostane prazna, zamolili smo pet vrhunskih koktel majstora - Marina Nekića, Filipa Lipnika, Karla Ferenčaka, Ivana Mandarića i Romana Rabika - da nas nauče kako kod kuće pripremati razne slatke sirupe te kako ih potom kombinirati s viskijem, konjakom, tekilom, rumom i nezaobilaznim džinom. Uzdravlje!

FILIP LIPNIK, ART OF BAR

Koktel majstor Filip Lipnik iz popularnog Swanky Monkey Gardena vrijeme karantene odlučio je provesti u akciji. Osim objave brojnih recepata za razne koktele na društvenim mrežama u sklopu svoje tvrtke Art of Bar, Lipnik se pridružio kolegama koji neumorno dostavljaju hranu i piće. Naime, svoje koktele zapakirao je u limenke kako bi u domove ljubitelja miješanih pića u ovo nesigurno doba doveo dašak glamura. Na vama je samo da odlučite hoćete li svoj Negroni, Manhattan ili Old fashion popiti u dnevnom boravku, na balkonu ili terasi, a kako bi nas potaknuo da se i sami poigramo, odlučio nam je pokazati kako mnogima omiljeni džin-tonik pretvoriti u pravu proljetnu alkoholnu poslasticu.

RECEPT: Pinky gin

KARLO FERENČAK, NOEL

Proglašen najboljim hrvatskim barmenom na prošlogodišnjem izdanju festivala Cocktail Week Zagreb, svestrani Karlo Ferenčak brine da ponuda bara u Noelu, jedinom zagrebačkom restoranu s Michelinovom zvjezdicom, bude na razini koja opravdava povjerenje strogih gastro inspektora. Njegovi kokteli od rijetkih sastojaka, domišljate kombinacije mirisa i okusa te pažnja koju posvećuje detaljima kako bi iskustvo ispijanja koktela personalizirao za svakog gosta zasluženo čine Ferenčaka jednim od mladih nada hrvatske bistrologije. Kako biste osjetili barem djelić atmosfere koju složi u Noelu, isprobajte koktel Tequila isolation s domaćim sirupom od ruže i kardamoma. Salute!

RECEPT: Tequila isolation

IVAN MANDARIĆ, HOTEL PARK

Ivan Mandarić koktelima se bavi već 11 godina, a tom dinamičnom području gastronomije privukao ga je osjećaj adrenalina koji osjeća kad je za barom i svojim vještinama privlači pažnju i usrećuje ljude. Mandarić je voditelj više barova u sklopu rovinjskog Hotela Park, no karantenu ipak provodi u Zagrebu. - U svom dnevnom boravku uvijek imam nekoliko boca dobrog žestokog pića, kao što je viski ili rum. Volim uživati u jednoj čašici nakon ručka ili uz dobar film - ističe. No, to ga nije spriječilo da nam pokaže kako s lakoćom pripremiti zdravi slatki sirup i koktel s bazom od konjaka. A pritom poručuje: - Pijte odgovorno i pametno!

RECEPT: Honey, I'm home!

ROMAN RABIK, TIME BAR YAMAS

Roman Rabik iz zagrebačkog Time Restaurant & Bara jedan je od nas koji smo u mislima već na moru, no umjesto na Jadranu, Rabik sanjari o prekrasnoj obali Grčke i još ljepšoj Ateni. Naime, upravo je tamo pronašao nadahnuće za koktel koji je odlučio podijeliti s nama. Njegov koktel simboličnog naziva “yamas”, što na grčkom znači “uzdravlje”, odličan je ne samo zbog svog okusa, nego i zbog faktora iznenađenja kada od neprozirnih sastojaka nastane potpuno prozirna tekućina! Iskoristite vrijeme kod kuće kako biste uvježbali njegovu pripremu i bili spremni zadiviti svoje prijatelje na prvom idućem okupljanju!

RECEPT: Yamas

MARIN NEKIĆ, NEKIĆ TRUCKS

Pravi veteran u barskoj igri, Marin Nekić već 1996. godine odrađuje svoje prve pokušaje pripreme koktela. Za razliku od današnje situacije kada je sve lako dostupno, na početku Nekićeve karijere znale su prolaziti godine prije nego bi dobio priliku kušati neki novi liker ili alkoholno piće. Stoga se uvijek rado vraća dobrim provjerenim klasicima kao što je viski. Upravo je njega odlučio pretvoriti u aromatično piće koje tijekom toplih proljetnih popodneva nećete htjeti ispuštati iz ruke. A ako želite dan provesti u društvu izležavajući se na suncu i pijuckajući ovo osvježavajuće piće, onda ga pripremite u velikoj posudi ili staklenci.

Marko Miščević

RECEPT: Bulleit tea

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:55