MIRISNE LJEPOTICE

KUHAMO S DUNJAMA: Tarte tatin s dunjama

 Berislava Picek / Hanza Media
Nova slastica!

Trebat će vam:

5 dunja
5 šalica vode
1 šalica meda
sok jednog limuna
1 mahuna vanilije
lisnato tijesto
pistacije
vrhnje ili grčki jogurt

Zagreb, 131017.
Jela od dunje slatka i slana; kompot, svinjsko pecenje, slana pita, punjene dunje i kolac s dunjama. Jela je pripremila Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

U posudu stavite vodu, med, limunov sok i vaniliju. Kuhajte na laganoj vatri dok med ne "nestane". Ogulite, izdubite tvrdu unutrašnjost dunja i narežite ih na jednake komade, ne pretanke, neka budu malo deblji. Dunje stavite u pripremljenu tekućinu i kuhajte ih dok ne omekšaju. Povremeno nježno promiješajte. Kada su gotove, ostavite ih sa strane da se ohlade na sobnoj temperaturi. Razvaljajte lisnato tijesto. U okrugli oblik za pečenje stavite pola šalice tekućine u kojoj su se kuhale dunje pa poslažite ukrug dunje da izgleda kao cvijet. Preko dunja položite lisnato tijesto i pecite oko 35 do 40 minuta na 180 stupnjeva. Neka se ohladi kad se ispeče kako biste lakše izvadili kolač i preokrenuli ga. Poslužite s grčkim jogurtom ili umućenim vrhnjem u koje ste dodali malo mljevenog kardamoma i pospite sve sjeckanim pistacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:28