Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 50 min
Broj osoba: 4 – 6
Sastojci
- 500 g zagorskih mlinaca sa špinatom
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 4 žlice maslinova ulja
- 1 vezica peršina
- 1 veća glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 400 g rajčice (ili pelata)
- 400 g šampinjona
- 1 žlica pirea od rajčice
- 1 žlica origana
- BEŠAMEL:
- 60 g brašna
- 60 g maslaca
- 1 l mlijeka
- 1 lovorov list
- 1 grančica majčine dušice
- 100 g ribanog parmezana
- maslac za kalup i kapanje
Priprema
1. korak
Meso začinite solju, paprom i origanom. Na ulju popržite luk, dodajte meso pa i njega popržite. Dodajte češnjak, rajčicu, pire od rajčice, peršin i šampinjone. Sve skupa pirjajte 30min, dok višak tekućine ispari i smjesa postane prilično gusta.
Za bešamel na maslacu kratko popecite brašno i postupno dolijevajte mlijeko uz stalno miješanje metlicom. Malo posolite, popaprite, dodajte lovorov list, majčinu dušicu te kuhajte na laganoj vatri 10min. Na kraju dodajte parmezan.
2. korak
Stavite 2 litre vode da zavriju. Uzavrelu vodu ulijte u posudu (dužu, a pliću) pa potopite mlinac koji ste prethodno pripasali veličini posude (cca 20×30 cm). Pustite mlince da omekšaju.
Posudu za pečenje premažite masnoćom i tankim slojem bešamela, zatim položite red mlinaca, a na njih sloj prije pripremljenog mesnog ragua, bešamela i parmezana. Drugi sloj započnite polaganjem mlinaca pa dodajte sve kao i za prvi sloj.
3. korak
Ponavljajte slojeve sve dok ne potrošite sastojke, pazeći da završite mesnim raguom, prelivenim bešamelom i obilno posipanim parmezanom. Sve nakapajte otopljenim maslacem.
Tako pripremljene lazanje pecite (u prethodno zagrijanoj pećnici) na 200°C oko 40min.
Malo ohladite i poslužite.
4. korak
Umjesto zelenih mlinaca mogu se koristiti i izvorni zagorski mlinci, važno je da mlinci ne budu lomljeni. Također, lazanje mogu biti i vegetarijanske, tako da se mesni nadjev zamijeni s povrćem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....