Lazanje od zagorskih mlinaca s mesom

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 50 min

Broj osoba: 4 – 6

Sastojci

  • 500 g zagorskih mlinaca sa špinatom
  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 1 vezica peršina
  • 1 veća glavica luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 400 g rajčice (ili pelata)
  • 400 g šampinjona
  • 1 žlica pirea od rajčice
  • 1 žlica origana
  • BEŠAMEL:
  • 60 g brašna
  • 60 g maslaca
  • 1 l mlijeka
  • 1 lovorov list
  • 1 grančica majčine dušice
  • 100 g ribanog parmezana
  • maslac za kalup i kapanje

Priprema

1. korak

Meso začinite solju, paprom i origanom. Na ulju popržite luk, dodajte meso pa i njega popržite. Dodajte češnjak, rajčicu, pire od rajčice, peršin i šampinjone. Sve skupa pirjajte 30min, dok višak tekućine ispari i smjesa postane prilično gusta.

Za bešamel na maslacu kratko popecite brašno i postupno dolijevajte mlijeko uz stalno miješanje metlicom. Malo posolite, popaprite, dodajte lovorov list, majčinu dušicu te kuhajte na laganoj vatri 10min. Na kraju dodajte parmezan.

2. korak

Stavite 2 litre vode da zavriju. Uzavrelu vodu ulijte u posudu (dužu, a pliću) pa potopite mlinac koji ste prethodno pripasali veličini posude (cca 20×30 cm). Pustite mlince da omekšaju.

Posudu za pečenje premažite masnoćom i tankim slojem bešamela, zatim položite red mlinaca, a na njih sloj prije pripremljenog mesnog ragua, bešamela i parmezana. Drugi sloj započnite polaganjem mlinaca pa dodajte sve kao i za prvi sloj.

3. korak

Ponavljajte slojeve sve dok ne potrošite sastojke, pazeći da završite mesnim raguom, prelivenim bešamelom i obilno posipanim parmezanom. Sve nakapajte otopljenim maslacem.

Tako pripremljene lazanje pecite (u prethodno zagrijanoj pećnici) na 200°C oko 40min.

Malo ohladite i poslužite.

4. korak

Umjesto zelenih mlinaca mogu se koristiti i izvorni zagorski mlinci, važno je da mlinci ne budu lomljeni. Također, lazanje mogu biti i vegetarijanske, tako da se mesni nadjev zamijeni s povrćem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2025 15:24