SAVJETI STRUČNJAKA

Lidia Bastianich otkrila odličan trik za pesto, ali i recept koji miriše na ljeto

Lidija Bastianich, slavna kuharica i istinska ambasadorica kulinarstva, čiji recepti odišu tradicijom, strašću i vrhunskom vještinom otkrila je tajnu savršenog pesta

"Kad u Americi spomenem riječ ‘pesto‘, većina ljudi odmah pomisli na pesto alla Genovese, onaj prepoznatljivi, jarko zelene boje i intenzivnog mirisa svježeg bosiljka. No, budući da je pesto zapravo opći naziv za smjesu dobivenu "gnječenjem" sastojaka, postoji bezbroj varijacija pesta, a gotovo svaka talijanska regija ima neku svoju verziju", kaže poznata kuharica Lidia Bastianich.

Ona pesto smatra savršenim umakom za tjesteninu i nerijetko ga priprema zbog čega su njezini savjeti oni koje ćemo rado primijeniti kod svake pripreme ovog umaka.

"Bilo da bosiljak uzgajate sami ili ga kupujete, toplo preporučujem da krajem ljeta i početkom jeseni (točnije, kada je svježeg bosiljka u izobilju) pripremite veću količinu pesta i zamrznete ga za tmurne zimske dane. U sjeckalici ili blenderu pomiješajte svježe listove bosiljka, češnjak, pinjole, malo peršina i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Smjesu zamrznite u kalupima za led, a kada se kockice stisnu, izvadite ih, pojedinačno omotajte u plastičnu foliju i spremite u velike zatvorene vrećice. Tako zaštićene od smrzotina, te će vam pesto-kockice tijekom cijele godine donositi svježi okus u juhe, umake od rajčice i razna jela s povrćem i tjesteninom!", otkrila je Bastianich.

image
/Lidiasitaly

Naputke smo zapisali pa krenuli u potragu za idealnom ljetnom verzijom pesta. I nismo dugo tražili, pesto od pečenog češnjaka, inćuna i peršina prava je ljetna čarolija koju ćemo pripremati svako put kada poželimo impresionirali goste ali i ukućane na ove tople ljetne dane.

Špageti s pestom od pečenog češnjaka, inćuna i peršina

Trebat će vam:
2 glavice češnjaka
½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja (plus još malo za prelijevanje)
krupna morska sol (za kuhanje tjestenine i po ukusu)
8 fileta inćuna
½ šalice tostiranih badema (rezanih na listiće)
2 šalice lagano nabijenih svježih listova peršina
prstohvat mljevene čili papričice
1 paket (450 g) špageta
½ šalice ribanog Grana Padano sira

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190°C. Odrežite vrhove glavica češnjaka pa svaku glavicu stavite na komad aluminijske folije, prelijte s po 1 žlicom maslinovog ulja i posolite. Zamotajte u foliju i pecite oko 40 minuta, dok češnjak ne postane potpuno mekan. Ostavite da se ohladi. Skuhajte tjesteninu. U velikom loncu zakuhajte vodu, posolite je i stavite kuhati špagete dok ne budu al dente. Istisnite mekani pečeni češnjak iz ljuske u posudu sjeckalice (ili u zdjelu, ako radite ručno). Dodajte inćune, tostirane bademe, peršin i čili pahuljice. Usitnite u pastu. Uz stalno miksanje, polako dodajte preostalih 6 žlica maslinovog ulja dok ne dobijete glatki pesto. Premjestite pesto u veću zdjelu. Umiješajte oko ½ šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina da se umak malo razrijedi. Kad su špageti kuhani, izvadite ih i odmah ubacite u zdjelu s pestom. Dodajte naribani sir i promiješajte. Po potrebi dodatno posolite (oprezno – inćuni i sir su već slani). Ako je potrebno, dodajte još malo vode od kuhanja da umak bude sočniji. Poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 22:53