JEDNOSTAVNO I MIRISNO

Limun muffini ili kad vam život daruje limune, vi napravite nešto fino!

Mirisni muffini pogotovo pašu uz jutarnju kavicu. Tajna ovih malih divotica je u sirupu od limuna koji također vrlo jednostavno može napraviti i aroma je puno intenzivnija od naribane korice.

Ne moramo ni naglašavati da će cijela stvar biti ukusnija, ako imate domaće limune i da su ovi muffini još finiji u ljetnim mjesecima. Blago orašast okus dat će i sjemenke sezama, a ukoliko nisu vaš favorit slobodno ih izostavite.

Za 6 muffina:

150 g brašna
50 g šećera
35 g sezamovih sjemenki
pola žlice praška za pecivo
prstohvat soli
1 i pol limun (korica i sok)
140 ml mlijeka
85 ml ulja
1 jaje
malo ekstrakta vanilije

Za sirup od limun:

85 ml limunovog soka
60 g šećera
limunove korice po želji

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 190°C i namastite kalupe za pečenje

2. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, šećer i sjemenke sezama, prašak za pecivo, sol i limunovu koricu.

3. U drugoj posudi pomiješajte mlijeko, ulje, jaje i ekstrakt vanilije

4. Mokre sastojke dodajte suhim sastojcima i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

5. Pecite 20 minuta na 190°C ili dok štapić koji zabodete u sredinu muffina ne izađe čist.

6. U međuvremenu pripremite limunov sirup. Pomiješajte limunov sok i šećer u maloj posudi. Pustite da sirup prokuha i zatim ga tako kuhajte 5 minuta, dok se ne reducira i postane sjajan. Kad je gotov maknite ga s vatre i pustite da "odmori" kojih desetak minuta.

7. Kad su muffini gotovi i još vrući prelijte ih prethodno pripremljenim limunovim sirupom, a zatim ih pustite da odmorejoš desetak minuta prije posluživanja. Ukrasiti ih možete šlagog, grčkim jogurtom ili nekom drugom kremom po vašem izboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:29