SVI SU LUDI ZA...

Ljetni hit bez pečenja! Kada se spoje omiljeni talijanski slatki klasik i trešnje, nastaje desert koji uvijek prvi nestaje sa stola

Već smo navikli na to da, kada se naša suradnica Slavica Šagolj zaigra, nastaju deserti koji se pamte još dugo. Ovaj tiramisu upravo je jedan takav

Svi vole trešnje, svi vole tiramisu, a ovu poslasticu svi će obožavati. Naša suradnica Slavica Šagolj spojila je talijanski klasik s omiljenim ljetnim plodovima i dobila desert koji je itekako vrijedan pažnje. Jednostavan za pripremu, bez paljenja pećnice i idealan za ljetna druženja na otvorenom. Posebno je dobar nakon slasnog roštilja, a volimo ga i uz poslijepodnevnu kavu. Ma, zapravo, posudu praznimo kroz cijeli dan, a onda još na kraju žličicom pokupimo ostatke kreme u kutevima posude.

image
Berislava Picek/Cropix

Ovo je samo jedan od recepata s trešnjama koji je za novi, ljetni broj magazina Dobra hrana pripremila Slavica Šagolj. Želite li se okušati u pripremi jednostavne čokoladne torte, sconesa ili, pak, trešnje pripremiti u slanim varijantama, svakako požurite na kiosk po svoj primjerak. Prepun je dobrih, slasnih priča, recepata, savjeta i preporuka.

image
Berislava Picek/Cropix

TIRAMISU S TREŠNJAMA

Trebat će vam:
450 g trešanja
1 žlica likera amaretto
1 žlica smeđeg šećera
250 g piškota
230 g mascarpone sira
150 ml vrhnja za šlag
50 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
150 ml ohlađenog espressa
1 žlica ruma
1 žlica mlijeka
Priprema:
Trešnje očistite od koštica te ih prerežite na pola. Stavite ih u veću tavu te im dodajte liker i žlicu smeđeg šećera. Kuhajte ih na laganoj vatri par minuta dok se trešnje malo ne karameliziraju. Stavite posudu sa strane i pustite da se sve ohladi. U drugu posudu za miksanje stavite mascarpone sir, šećer u prahu i ekstrakt vanilije te lagano miksajte dok smjesa ne postane glatka. U posebnoj posudi miksajte vrhnje za šlag dok ne dobijete željenu čvrstoću. Spojite smjesu šlaga i mascarponea. Espressu dodajte rum i mlijeko. U staklenu dublju posudu slažite piškote i to na sljedeći način. Umočite piškotu po piškotu u kavu te slažite po dnu posude. Nanesite sloj kreme pa zatim polovicu trešanja. Ponovite s još jednim slojem piškota, mascarponea i trešanja. Prije posluživanja kolač stavite u hladnjak da se malo ohladi.


image
Dizajn Naslovnice: Vesna Veselić; Fotografija Na Naslovnici: Tomislav Krišto/cropix/

Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji.

DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 21:54