Svi vole trešnje, svi vole tiramisu, a ovu poslasticu svi će obožavati. Naša suradnica Slavica Šagolj spojila je talijanski klasik s omiljenim ljetnim plodovima i dobila desert koji je itekako vrijedan pažnje. Jednostavan za pripremu, bez paljenja pećnice i idealan za ljetna druženja na otvorenom. Posebno je dobar nakon slasnog roštilja, a volimo ga i uz poslijepodnevnu kavu. Ma, zapravo, posudu praznimo kroz cijeli dan, a onda još na kraju žličicom pokupimo ostatke kreme u kutevima posude.
Ovo je samo jedan od recepata s trešnjama koji je za novi, ljetni broj magazina Dobra hrana pripremila Slavica Šagolj. Želite li se okušati u pripremi jednostavne čokoladne torte, sconesa ili, pak, trešnje pripremiti u slanim varijantama, svakako požurite na kiosk po svoj primjerak. Prepun je dobrih, slasnih priča, recepata, savjeta i preporuka.
TIRAMISU S TREŠNJAMA
Trebat će vam:
450 g trešanja
1 žlica likera amaretto
1 žlica smeđeg šećera
250 g piškota
230 g mascarpone sira
150 ml vrhnja za šlag
50 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
150 ml ohlađenog espressa
1 žlica ruma
1 žlica mlijeka
Priprema:
Trešnje očistite od koštica te ih prerežite na pola. Stavite ih u veću tavu te im dodajte liker i žlicu smeđeg šećera. Kuhajte ih na laganoj vatri par minuta dok se trešnje malo ne karameliziraju. Stavite posudu sa strane i pustite da se sve ohladi. U drugu posudu za miksanje stavite mascarpone sir, šećer u prahu i ekstrakt vanilije te lagano miksajte dok smjesa ne postane glatka. U posebnoj posudi miksajte vrhnje za šlag dok ne dobijete željenu čvrstoću. Spojite smjesu šlaga i mascarponea. Espressu dodajte rum i mlijeko. U staklenu dublju posudu slažite piškote i to na sljedeći način. Umočite piškotu po piškotu u kavu te slažite po dnu posude. Nanesite sloj kreme pa zatim polovicu trešanja. Ponovite s još jednim slojem piškota, mascarponea i trešanja. Prije posluživanja kolač stavite u hladnjak da se malo ohladi.
Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji.
DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....