RUČAK BEZ KUHANJA

MALA ŠKOLA SIROVE HRANE: Salata od krastavaca s tzatziki umakom i kruhom bez pečenja

 Marko Miščević
Što kažete na to da od ponedjeljka do petka za ručak pripremite jela za koja ne morate uključivati štednjak niti koristiti pećnicu? Da, i nama zvuči kao odlična ideja

ZA TZATZIKI UMAK:

150 g badema
50 ml vode
2 žlice soka od limuna
1 krastavac
1 mali režanj češnjaka
1 žličica kopra
sol
papar

ZA SALATU:

8 krastavaca
kopar za posipavanje

ZA KRUH:

400 g suncokretovih sjemenki
150 g zlatnih lanenih sjemenki
300 g listova mladog kupusa
500 g tikvica
70 g psyllium ljuskica
150 ml vode
1 žličica soli
sjemenke sezama

Marko Miščević

Za tzatziki umak bademe namočite prethodno u vodi otprilike 8 sati. Potom isperite i procijedite. Krastavac ogulite i naribajte. Neka odstoji 5 minuta pa mu rukama istisnite i iscijedite vodu. Sve sastojke za tzatziki umak (osim naribanog i procijeđenog krastavca) izmiksajte u blenderu. Dodajte naribani krastavac i još kratko izmiksajte u blenderu. Neka umak bude "grudičast". Krastavce za salatu ogulite i narežite pa umiješajte tzatziki umak. Poslužite s kruhom kao prilog.

Priprema kruha:

Sameljite suncokretove sjemenke i lanene sjemenke u grubo (u blenderu ili multipraktiku). Mladom kupusu odstranite središnji, donji dio, a tikvice ogulite. U blenderu izmiksajte mladi kupus i tikvice. Dodajte vodu i sol i miksajte još malo. U zdjeli promiješajte suncokretove i lanene sjemenke s povrćem koje ste izmiksali u blenderu pa na kraju dodajte psyllium ljuskice. Pustite da odstoji 10-ak minuta. Oblikujte 4 kruščića. Položite ih na silikonsku podlogu dehidratora i dehidrirajte 1 sat na 60°C. Nakon 1 sat smanjite temperaturu na 46°C (bez otvaranja dehidratora). Dehidrirajte narednih 6-8 sati pa okrenite kruščiće i uklonite silikonsku podlogu dehidratora. Dehidrirajte narednih 6 sati. Nakon toga narežite kriške kruha i dehidrirajte uz jedno okretanje ploški kruha narednih 3-4 sata na 45°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:08