NAMIRNICA MJESECA

MIRISNA KRALJICA BARŠUNASTE PUTI: Domaći sok od marelica

Male i sočne, marelice su vitaminske bombe kojima se posebno veselimo svake godine

2,5 kg marelica
200 g kokosova šećera
165 ml agavina sirupa
1,5 žlica limunova soka
1,5 l vode

 

 

U lonac stavite marelice očišćene od koštica i prepolovljene. Dodajte vodu, stavite lonac na jaku vatru da voda zavrije pa smanjite na srednju jačinu. Pustite da krčka oko 30 minuta ili dok se marelice ne raspadnu. Mješavinu dobro procijedite u veliku zdjelu. Dok cijedite sok žlicom gnječite marelice kako biste u zdjeli dobili i sok i pire od mesa marelice. Gnječite pire sve dok ne prestane kapati u zdjelu. Dodajte agavin sirup, šećer i limunov sok te miješajte nekoliko minuta. Ako želite sok sačuvati, prebacite ga u staklenke za pekmez, stavite u veliki lonac s vodom koja ključa tako da potpuno prekrije staklenku te prokuhajte 20 minuta. Uklonite iz kipuće vode, pustite da se ohladi i čuvajte do 6 mjeseci na suhom i hladnom mjestu.

Izdvajamo

Iz drugih medija