NAMIRNICA MJESECA

MIRISNA KRALJICA BARŠUNASTE PUTI: Kolač od marelica, badema i maslinova ulja

Male i sočne, marelice su vitaminske bombe kojima se posebno veselimo svake godine

175 g šećera
230 ml mlijeka
naribana korica 1 limuna 
mahuna vanilije
100 ml maslinova ulja (ekstradjevičansko)
2 jaja
190 g brašna
25 g mljevenih badema
malo maslaca
1,5 žličica praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
prstohvat soli
5-6 marelica

 

 

Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Stranice kalupa za kolače od 23 cm premažite maslacem i pospite s malo brašna pa na dno stavite papir za pečenje. U lonac stavite šećer, mlijeko, naribanu koricu limuna i sadržaj mahune vanilije te sve zagrijte na laganoj vatri uz često miješanje kako bi se šećer otopio. Pripazite, mješavina ne smije proključati. Maknite s vatre, pokrijte i stavite sa strane oko 15 minuta da se ohladi. U velikoj zdjeli prosijte zajedno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Umiješajte mljevene bademe. Dodajte maslinovo ulje, jaja koja ste prethodno lagano izmiješali te ohlađenu mješavinu mlijeka te nježno pomiješajte kako biste dobili glatku smjesu. Izlijte smjesu u kalup i rasporedite četvrtine marelica po vrhu. Pecite kolač 30-35 minuta ili dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Čačkalicom provjerite je li sredina kolača pečena. Izvadite da se desetak minuta hladi prije nego što uklonite stranice kalupa i ostavite kolač da se ohladi do kraja.

Izdvajamo

Iz drugih medija