Ovih dana svi pričaju o Edo Turkish Kebabu - lokalu koji je u zagrebačkoj Ilici (blizu križanja s Frankopanskom) otvorio čovjek koji je iz Njemačke došao u Hrvatsku kako bi nam ponudio bolji proizvod. Nedavno smo ga posjetili, isprobali kebab u dvije varijante - juneći i pileći - i ugodno se iznenadili o čemu smo pisali ranije.
Osim kvalitetnijeg mesa i svježih sastojaka, ono što Edo Turkish Kebab razlikuje od mnogih drugih u gradu su vrste lepinja u kojima se kebab poslužuje. Budući da je riječ o pravom döner kebabu, kod Ede ga možete kušati u dvije verzije: svježe pečenom turskom kruhu, tankoj i tostiranoj pogači koja se peče pred vama te se nakon pečenja posipa sezamom ili crnim kimom, što joj daje posebnu aromu ili pak u turskoj tortilji, nešto debljoj od standardne, također svježe pečenoj pred vašim očima.
Čini se kako je turska kuhinja Hrvatima itekako mila, a zbog velikog interesa sigurno mnoge zanima kako kod kuće napraviti mekanu istočnjačku lepinju.
Jedna od omiljenih vrsta je turska bazlama (balon-lepinja) koju vrlo jednostavno možete napraviti čak i ako odlučite ostati u svoja četiri zida.
TURSKA LEPINJA
Trebat će vam:
20 g svježeg kvasca
500 g brašna
2 žličice soli
1 žlica šećera
170 ml vode
180 g jogurta
1 žlica ulja
maslac za premazivanje
Priprema:
Kvasac otopite u nekoliko žlica tople vode. Brašno prosijte i odvojite 4 žlice sa strane. U veću količinu brašna dodajte šećer, sol, vodu, jogurt i na kraju otopljeni kvasac. Sve lagano izmiješajte rukom ili kuhačom i dobro izradite tijesto. Kada tijesto postane ljepljivo i rijetko, postupno umiješajte preostale 4 žlice brašna i nastavite mijesiti. Oblikujte kuglu od tijesta, premažite ga s malo ulja, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome sat vremena da se udvostruči. Kada tijesto naraste, lagano ga pospite brašnom, prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i lagano premijesite. Oblikujte valjak, a zatim ga oštrim nožem podijelite na četiri jednaka dijela. Od svakog dijela oblikujte kuglu, pokrijte ih krpom i ostavite da odmore 10 minuta. Na pobrašnjenoj površini svaku kuglu razvaljajte oklagijom u krug promjera oko 25 cm. Ako tijesto postane teško za razvlačenje, kratko ga ostavite da odmori, pa nastavite. Sve razvijene lepinje pokrijte krpom i ostavite da odmore još 5 minuta. Na vrlo jako zagrijanoj tavi pecite lepinje: čim se počnu pojavljivati mjehurići, okrenite lepinju. Svaku stranu pecite najviše 30 sekundi, uz nekoliko okretanja, dok se lepinja ne napuhne u oblik balona. Pečene lepinje, dok su još vruće, premažite maslacem. Nije potrebno topiti maslac - jednostavno nabodite kockicu maslaca na vilicu i premažite lepinje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....