Idelana uz roštilj

Najbolja lepinja kod kuće! Donosimo recept za savršenu bazlamu, topi se u ustima

I dok se turska kuhinja sve više uspinje na ljestvici popularnosti među Hrvatima, sve je jasnije da mnogi žele doznati kako kod kuće napraviti mekane, svježe turske lepinje, poput bazlame

Ovih dana svi pričaju o Edo Turkish Kebabu - lokalu koji je u zagrebačkoj Ilici (blizu križanja s Frankopanskom) otvorio čovjek koji je iz Njemačke došao u Hrvatsku kako bi nam ponudio bolji proizvod. Nedavno smo ga posjetili, isprobali kebab u dvije varijante - juneći i pileći - i ugodno se iznenadili o čemu smo pisali ranije.

Osim kvalitetnijeg mesa i svježih sastojaka, ono što Edo Turkish Kebab razlikuje od mnogih drugih u gradu su vrste lepinja u kojima se kebab poslužuje. Budući da je riječ o pravom döner kebabu, kod Ede ga možete kušati u dvije verzije: svježe pečenom turskom kruhu, tankoj i tostiranoj pogači koja se peče pred vama te se nakon pečenja posipa sezamom ili crnim kimom, što joj daje posebnu aromu ili pak u turskoj tortilji, nešto debljoj od standardne, također svježe pečenoj pred vašim očima.

Čini se kako je turska kuhinja Hrvatima itekako mila, a zbog velikog interesa sigurno mnoge zanima kako kod kuće napraviti mekanu istočnjačku lepinju.

Jedna od omiljenih vrsta je turska bazlama (balon-lepinja) koju vrlo jednostavno možete napraviti čak i ako odlučite ostati u svoja četiri zida.

image
Hayaship/Getty Images

TURSKA LEPINJA
Trebat će vam:

20 g svježeg kvasca
500 g brašna
2 žličice soli
1 žlica šećera
170 ml vode
180 g jogurta
1 žlica ulja
maslac za premazivanje

image
Weeklyuploads/Getty Images/istockphoto

Priprema:
Kvasac otopite u nekoliko žlica tople vode. Brašno prosijte i odvojite 4 žlice sa strane. U veću količinu brašna dodajte šećer, sol, vodu, jogurt i na kraju otopljeni kvasac. Sve lagano izmiješajte rukom ili kuhačom i dobro izradite tijesto. Kada tijesto postane ljepljivo i rijetko, postupno umiješajte preostale 4 žlice brašna i nastavite mijesiti. Oblikujte kuglu od tijesta, premažite ga s malo ulja, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplome sat vremena da se udvostruči. Kada tijesto naraste, lagano ga pospite brašnom, prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i lagano premijesite. Oblikujte valjak, a zatim ga oštrim nožem podijelite na četiri jednaka dijela. Od svakog dijela oblikujte kuglu, pokrijte ih krpom i ostavite da odmore 10 minuta. Na pobrašnjenoj površini svaku kuglu razvaljajte oklagijom u krug promjera oko 25 cm. Ako tijesto postane teško za razvlačenje, kratko ga ostavite da odmori, pa nastavite. Sve razvijene lepinje pokrijte krpom i ostavite da odmore još 5 minuta. Na vrlo jako zagrijanoj tavi pecite lepinje: čim se počnu pojavljivati mjehurići, okrenite lepinju. Svaku stranu pecite najviše 30 sekundi, uz nekoliko okretanja, dok se lepinja ne napuhne u oblik balona. Pečene lepinje, dok su još vruće, premažite maslacem. Nije potrebno topiti maslac - jednostavno nabodite kockicu maslaca na vilicu i premažite lepinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 11:27