A OD KOJIH BOLI GLAVA

NAJBOLJI RECEPTI PROTIV MAMURLUKA: Vanin burger s arambašima i hren umakom

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Dan nakon jučer...

Za arambaše:

1 glavica kiselog kupusa
600 g junećeg vrata
150 g suhe slanine
200 g svinjetine
goveđa kost
suha svinjetina
kaštradina, pršut ili suhi jezik
juha ili voda
2 velika crvena luka
3 režnja češnjaka
limunova korica
sol
papar
1 žličica cimeta
malo muškatnog oraščića
2-3 tučena klinčića
1 žlica masti
60 g loja

Za burger:

peciva
maslac
hren
naribani cheddar sir
žlica kremastog sira
ukiseljeno povrće
arambaši

Zagreb, 251119.
Hrana nakon slavlja: Chefovi Marko Palfi i Matija Bogdan pripremili su 3 savrsena jela nakon slavljena. Tortilju, curry s morskim plodovima, pohani picek s tjesteinom s sirom.
A Anita Saric urednica na webu Dobre hrane  priprmila je hamburger od sarme i burek s pecenom piletinom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Uzmite juneći vrat, domaću slaninu, loj i svinjetinu pa sve to dobro isjeckajte nožem. U meso dodajte dva velika crvena luka koje ste sitno nasjeckali, češnjak te nastruganu limunovu koricu, zatim začinite s malo soli, dodajte papar, cimet u prahu, klinčiće i muškatni oraščić pa sve dobro izmiješajte. Zatim uzmite glavicu domaćeg kiselog kupusa, rastavite je u listove te svakom po sredinu odrežite korijen, ali samo pri vrhu. Na svaki list položite žlicu smjese i savijte arambašiće počevši s one strane na kojoj leži korijen. Krajeve trebate dobro obaviti i podvinuti kako se ne bi odmotali prilikom kuhanja. Dno duboke posude namastite s masti, poredajte suvišne listove kupusa, a zatim u krug slažite arambašiće. Goveđu kost dodajte okomito po sredini. Ubacite još i suhu svinjetinu i kaštradinu te sve još oblo - žite rezanim kiselim kupusom. Potom nalijte juhe ili vode da budu pokriveni, poklopite i kuhajte 3 i pol sata na laga - noj vatri. Više puta stresite posudu jer ih ne smijete miješati. Ideja je da ste poveću količinu aram - baša pripremili za nadolazeće dane, a na ovaj način možete iskoristiti višak dok proživljavate stanje mamurluka. Na blago tostirana peciva koja ste prethodno premazali maslacem stavite hren, zatim naribani cheddar sir, položite arambaš, stavite nešto ukiseljenog povrća (mi smo koristili ljubičasti luk ukiseljen u bijelom acetu). Da cijela priča bude intenziv - nija, naribajte još malo svježeg hrena i preklopite gornjom polovicom peciva. Za blažu varijantu hren ublažite žlicom kremastog sira ili jogurta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:50