VELIKI VODIČ DOBRE HRANE

NAJISCRPNIJI EDITORIJAL O ROŠTILJANJU KOD KUĆE: Salata s ječmom, slanutkom i povrćem s roštilja

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Došlo je vrijeme roštiljanja, a nikako da se zapale prve vatre - iz razumljivih razloga socijalnog distanciranja. Ne izdržavši više u “samoizolaciji”, odlučili smo se prilagoditi i isprobati kako roštiljati doma - već kako tko ima prilike: na balkonu, terasi ili u vrtu. Već u pripremi roštiljade iskrsla je dvojba: s kojim roštiljem roštiljati? Najlakše je imati vrt pa zapaliti klasičan roštilj, a što s nama koji smo u stanu s balkonom?

150 g ječma
150 g slanutka
1 tikvica
2-3 mlada luk
1/4 koromača
2 stabljike mladog češnjaka
2-3 mlade (što tanje) mrkve
2-3 cherry rajčice
2-3 korijena mladog (što tanjeg) peršina
1 limun
50 ml maslinova ulja
sol i papar

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Posebno stavite kuhati ječam i slanutak (svaki u svojoj posudi) u zasoljenoj vodi - lonac bez plastičnih dijelova možete staviti na roštilj. Kuhajte na srednjoj vatri dok ne omekšaju, procijedite i ostavite sa strane. Tikvice i koromač izrežite poprečno na komade od pola cm do 1 cm debljine, a ostalo povrće očistite i ostavite cijele te sve promiješajte s maslinovim uljem. Na ugrijanu gril-ploču stavite prvo tvrdo povrće, pecite oko deset minuta, povremeno ga okrećite. Dodajte cijeli češnjak, luk i rajčice te pecite par minuta. Kad je sve omekšalo, ali je još malo tvrdo na ugriz (al dente), stavite u zdjelu, dodajte ječam i slanutak te polijte limunovim sokom, začinite i dobro promiješajte. Neka odstoji nekoliko minuta.

Savjet: u salatu slobodno možete dodati i drugo povrće, već prema dostupnosti. Možete dodati i malo svježih začina poput mente ili lista korijandera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:38