Isprobali smo

Napravili smo cheesecake, ali u njega nismo stavili kupovni sirni namaz, rezultat je fantastičan

 Tomislav Krišto/Cropix
Mnogima omiljeni kolač sa sirom uz samo jednu malu intervenciju postao je još bolji!
Mnogima omiljeni kolač sa sirom uz samo jednu malu intervenciju postao je još bolji!

Jednom kad naučite raditi mliječni kefir, a potom i kefirni sir, sasvim sigurno će vam trebati ideja što sve s njim napraviti. Mi smo se odlučili za ovu tortu i jako nam se svidjela, a vjerujemo da bi se mogla svidjeti i vama jer je ima ugodan okus i blagu teksturu.

KEFIRNI CHEESECAKE S BUNDEVOM

Za podlogu:

250 g digestive keksa
100 g maslaca

Za kremu od buče:

1 kg buče (sorta prinčeva kruna)
100 g digestive keksa
1 g mljevenog muškatnog oraščića
1 g cimeta
50 g šećera u prahu

Za kremu od kefira:

600 g kefirnog sira - pročitajte kako ga napraviti OVDJE
100 g šećera u prahu
280 g punomasnog vrhnja
50 ml limunova soka

image
Tomislav Kristo/Cropix

Priprema:

Kekse za podlogu smrvite i dodajte u njih izrađeni maslac. U kalup promjera 20 cm utisnite dobivenu smjesu.

Buču ogulite, narežite na kriške debljine 3-4 cm, stavite na papir za pečenje i pecite 40 minuta u pećnici na 180 °C.

Kekse smrvite i štapnim mikserom usitnite gotovo do glatke smjese.

Meso od pečene buče stavite u posudu i dodajte začine, šećer u prahu i smjesu od keksa kako bi upila višak tekućine u kremi. Dobro sve izmiješajte i oblikujte duguljaste valjke različitih dužina koje spojite u prstenove.

Kako biste pripremili kremu, pjenasto istucite kefirni sir, šećer u prahu i punomasno vrhnje. Dodajte limunov sok i kratko izmiksajte.

Dio dobivene kreme izlijte na podlogu, rasporedite prstenove od buče kroz kremu u koncentričnim krugovima pa dodajte ostatak kreme od kefira i ravnomjerno rasporedite. Stavite u hladnjak na minimalno tri sata.

Sam cheesecake imat će blago brideći učinak na jezik, ali ugodan okus i kremastu teksturu.

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić

Cijelu našu Gastrolab temu pronađite u novom broju magazina Dobra hrana!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 16:21