Sredina je prosinca i sigurni smo da razmišljate o tome koje božićne kekse ispeći. Ako nemate puno vremena, dobro će vam doći onaj jedan recept kojeg možete nadograditi i od njega dobiti više vrsta keksića. Prhke kekse vole baš svi, a priprema tijesta za njih nije komplicirana. Uz malo mašte, osnovnom receptu za prhko tijesto dodajte orašaste plodove, mak, kokos, koricu limuna ili naranče, cimet ili neke druge začine. Dekorirati ih možete royal icingom, topljenom bijelom ili crnom čokoladom. Izrežite različite oblike kako bi bili prigodni za blagdane, a ako ih razvaljate tanje, možete dva keksića zalijepiti omiljenim pekmezom ili čokoladnim namazom... Mogućnosti su razne!
U nastavku donosimo osnovni recept za prhko tijesto za keksiće, ali i nekoliko zlata vrijednih savjeta uz koje će vam keksići uvijek ispasti odlično.
Osnovno prhko tijesto
Klasičan omjer za izradu osnovnog prhkog tijesta je 3:2:1. U pravilu to znači tri dijela brašna, dva dijela masnoće i jedan dio šećera. Ako je potrebno u tijesto dodati još tekućine, to možete postići dodavanjem žumanjaka, cijelog jaja ili hladne vode/alkohola. Umjesto vode možete dodati malo votke. Alkohol se neće osjetiti u okusu, a tijestu će dati dodatnu prhkost i manju ljepljivost.
Dodavanje orašastih plodova
Ako ste u osnovni recept za prhke keksiće odlučili dodati neke mljevene orašaste plodove, savjetujemo vam da količina orašastih plodova ne bude više od jedne trećine suhih sastojaka, kako se tijesto ne bi prilikom valjanja raspadalo. Dobro je znati da, primjerice, ako u tijesto dodajete 50 grama mljevenih badema, iz osnovnog recepta u tom slučaju oduzmite 50 grama brašna, kako u konačnici suhih sastojaka ne bi bilo previše. Isto pravilo vrijedi i za dodavanje npr. kokosa ili maka.
Dobar savjet je i da orašaste plodove prije mljevenja i dodavanja u tijesto tostirate kako bi keksići u konačnici dobili još bolju aromu.
Jednostavan korak slastice podiže na sasvim novu razinu, trebat će vam samo pećnica i malo vremena
Tijestu možete dodati i malo kakao praha. I u tom slučaju oduzmite toliko brašna, koliko dodajete kakaa.
Aromatiziranje tijesta
Tijesto za prhke keksiće možete dodatno aromatizirati začinima, jestivim aromama ili naribanom koricom naranče ili limuna.
Dodajte mu cimet, mješavinu začina za gingerbread, ekstrakt vanilije ili badema, ili pak naribanu koricu agruma.
Dekoracija keksića
Od jednog tijesta možete različitim kalupima izrezati oblike keksa. Možete se odlučiti i za izradu roščića ili kiflica, pa im vrhove umočiti u tamnu ili bijelu čokoladu.
Ako tijesto razvaljate tanko, možete ih lijepiti pekmezom ili nekim čokoladnim namazom. Na isti način od ovog tijesta možete napraviti husarske kolačiće pa ih puniti pekmezom, čokoladom ili nekim drugim namazom, npr. onim od pistacija ili limuna.
Keksiće možete uvaljati u šećer u prahu ili kristal šećer, dekorirati ih orašastim plodovima, šarenim mrvicama, šećernim pismom ili čokoladom.
Osnovni recept za prhke keksiće
Trebat će vam:
200 grama glatkog brašna
100 grama maslaca
50 grama šećera u prahu
1 jaje
po potrebi 1-2 žlice hladne vode
Priprema:
Pomiješajte suhe sastojke - brašno i šećer. Dodajte hladni maslac narezan na kockice pa prstima umijesite prhku smjesu. Na kraju dodajte razmućeno jaje kako bi se sve povezalo, a ako je tijesto i dalje presuho, dodajte mu još malo hladne vode.
Kada je tijesto gotovo, oblikujte ga u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak da se dovoljno stisne, kako se ne bi lijepilo kada ga budete valjali. Tijesto za keksiće na ovaj način možete pripremiti i dan-dva prije i čuvati ga u hladnjaku. Prije valjanja ga na vrijeme izvadite na sobnu temperaturu da omekša dovoljno da ga možete razvaljati.
Savjet više: Tijesto za prhke keksiće nemojte mijesiti predugo kako ne bi bilo žilavo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....