PUN TANJUR KOLAČIĆA

Napravite prhko tijesto i od njega ispecite više vrsta keksića: Imamo osnovni recept i prijedloge što mu sve možete dodati

Ako nemate puno vremena, dobro će vam doći onaj jedan recept kojeg možete nadograditi i od njega dobiti više vrsta keksića

Sredina je prosinca i sigurni smo da razmišljate o tome koje božićne kekse ispeći. Ako nemate puno vremena, dobro će vam doći onaj jedan recept kojeg možete nadograditi i od njega dobiti više vrsta keksića. Prhke kekse vole baš svi, a priprema tijesta za njih nije komplicirana. Uz malo mašte, osnovnom receptu za prhko tijesto dodajte orašaste plodove, mak, kokos, koricu limuna ili naranče, cimet ili neke druge začine. Dekorirati ih možete royal icingom, topljenom bijelom ili crnom čokoladom. Izrežite različite oblike kako bi bili prigodni za blagdane, a ako ih razvaljate tanje, možete dva keksića zalijepiti omiljenim pekmezom ili čokoladnim namazom... Mogućnosti su razne!

image
Irina Taskova/Getty Images

U nastavku donosimo osnovni recept za prhko tijesto za keksiće, ali i nekoliko zlata vrijednih savjeta uz koje će vam keksići uvijek ispasti odlično.

Osnovno prhko tijesto

Klasičan omjer za izradu osnovnog prhkog tijesta je 3:2:1. U pravilu to znači tri dijela brašna, dva dijela masnoće i jedan dio šećera. Ako je potrebno u tijesto dodati još tekućine, to možete postići dodavanjem žumanjaka, cijelog jaja ili hladne vode/alkohola. Umjesto vode možete dodati malo votke. Alkohol se neće osjetiti u okusu, a tijestu će dati dodatnu prhkost i manju ljepljivost.

image
Sandoclr/Getty Images

Dodavanje orašastih plodova

Ako ste u osnovni recept za prhke keksiće odlučili dodati neke mljevene orašaste plodove, savjetujemo vam da količina orašastih plodova ne bude više od jedne trećine suhih sastojaka, kako se tijesto ne bi prilikom valjanja raspadalo. Dobro je znati da, primjerice, ako u tijesto dodajete 50 grama mljevenih badema, iz osnovnog recepta u tom slučaju oduzmite 50 grama brašna, kako u konačnici suhih sastojaka ne bi bilo previše. Isto pravilo vrijedi i za dodavanje npr. kokosa ili maka.

image
Jannhuizenga/Getty Images

Dobar savjet je i da orašaste plodove prije mljevenja i dodavanja u tijesto tostirate kako bi keksići u konačnici dobili još bolju aromu.

Jednostavan korak slastice podiže na sasvim novu razinu, trebat će vam samo pećnica i malo vremena

Tijestu možete dodati i malo kakao praha. I u tom slučaju oduzmite toliko brašna, koliko dodajete kakaa.

Aromatiziranje tijesta

Tijesto za prhke keksiće možete dodatno aromatizirati začinima, jestivim aromama ili naribanom koricom naranče ili limuna.

Dodajte mu cimet, mješavinu začina za gingerbread, ekstrakt vanilije ili badema, ili pak naribanu koricu agruma.

image
Alvarez/Getty Images

Dekoracija keksića

Od jednog tijesta možete različitim kalupima izrezati oblike keksa. Možete se odlučiti i za izradu roščića ili kiflica, pa im vrhove umočiti u tamnu ili bijelu čokoladu.

image
Anzeletti/Getty Images

Ako tijesto razvaljate tanko, možete ih lijepiti pekmezom ili nekim čokoladnim namazom. Na isti način od ovog tijesta možete napraviti husarske kolačiće pa ih puniti pekmezom, čokoladom ili nekim drugim namazom, npr. onim od pistacija ili limuna.

Keksiće možete uvaljati u šećer u prahu ili kristal šećer, dekorirati ih orašastim plodovima, šarenim mrvicama, šećernim pismom ili čokoladom.

Osnovni recept za prhke keksiće

Trebat će vam:

200 grama glatkog brašna
100 grama maslaca
50 grama šećera u prahu
1 jaje
po potrebi 1-2 žlice hladne vode

Priprema:

Pomiješajte suhe sastojke - brašno i šećer. Dodajte hladni maslac narezan na kockice pa prstima umijesite prhku smjesu. Na kraju dodajte razmućeno jaje kako bi se sve povezalo, a ako je tijesto i dalje presuho, dodajte mu još malo hladne vode.

Kada je tijesto gotovo, oblikujte ga u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak da se dovoljno stisne, kako se ne bi lijepilo kada ga budete valjali. Tijesto za keksiće na ovaj način možete pripremiti i dan-dva prije i čuvati ga u hladnjaku. Prije valjanja ga na vrijeme izvadite na sobnu temperaturu da omekša dovoljno da ga možete razvaljati.

Savjet više: Tijesto za prhke keksiće nemojte mijesiti predugo kako ne bi bilo žilavo.

Sitni keksi s makom

Trebat će vam:
200 g bijelog brašna
120 g bademova brašna
20 g mljevenog maka
pola mahune tonke
80 g šećera u prahu
180 g maslaca
1 žumanjak
džem od maline (ili drugog voća, prema želji)
tamna čokolada

Priprema:
U posudi pomiješajte sve suhe sastojke (tonku naribajte na sitni ribež), dodajte maslac i žumanjak pa umijesite prhko tijesto. Umotajte ga u foliju i spremite u hladnjak na hlađenje, a kada se tijesto dovoljno stislo, izrezujte kružiće. Pecite ih na 180 stupnjeva oko 5 minuta. Izvadite iz pećnice, ohladite i spajajte džemom od maline. Spojene keksiće djelomično umočite u čokoladu, pustite da se stisnu i poslužite.

Prhki keksi s cimetom

Trebat će vam:
225 g omekšalog maslaca
150 g šećera
2 velika jaja
1 žlica ekstrakta vanilije
345 g glatkog brašna
1 mala žličica sode bikarbone
prstohvat soli
1 mala žličica vinskog kamena - prašak za pecivo
1 žlica cimeta


Smjesa za posip:
50 g šećera
2 žlice cimeta


Priprema:
U posudu za miksanje stavite omekšali maslac i šećer, miješajte dok se sastojci ne povežu, točnije dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte jedno po jedno jaje uz miješanje i ekstrakt vanilije. Kada ste dobili finu glatku smjesu, dodajte jedan po jedan suhi sastojak. Na kraju trebate dobiti polutvrdu smjesu. Posudu stavite u hladnjak dok ne pripremite posip i lim za pečenje. U manju zdjelicu stavite šećer i cimet, dobro promiješajte i ostavite sa strane. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Tijesto izvadite iz hladnjaka te ga uz pomoć male žličice vadite i rukama oblikujte u male kuglice, pa ih uvaljajte u mješavinu cimeta i šećera. Stavljajte ih na pripremljeni lim za pečenje s razmakom od najmanje 2 centimetra jer će se prilikom pečenja tijesto širiti. Pecite 8-10 minuta na temperaturi od 190 stupnjeva. Ostavite da se keksi na limu hlade oko 5 minuta, zatim ih prebacite na rešetku za hlađenje.

Keksi s bademima

Trebat će vam:
120 g maslaca
90 g šećera
1 jaje
Prstohvat soli
1 žličica limunove korice
Ekstrakt vanilije
200 g mljevenih badema
60 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
listići badema

Priprema:
Maslac sobne temperature istucite sa šećerom, dodajte jaje pa ponovno miksajte. Ubacite prstohvat soli, koricu limuna, ekstrakt vanilije i izmiješajte pa dodajte mljevene bademe, prašak za pecivo i brašno. Sve dobro sjedinite špatulom. Stavite u hladnjak na sat vremena, a potom oblikujte kuglice, uvaljajte ih u listiće badema, lagano spljoštite prstima, rasporedite po papiru za pečenje i pecite na 180 stupnjeva Celzijevih 15 do 20 minuta, ovisno o veličini kuglica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2025 08:02