U životu postoje dvije vrste ljudi, oni koji za vikend planiraju izlete i oni koji smišljaju što će kuhati narednih dana. Oboje je izazovno, a sigurno biste se složili da nam svima u životu treba malo avanture. No, ona ne mora uključivati avionsku kartu ili plan penjanja na neku planinu, kad je možemo iskusiti kod kuće, u kuhinji.
Činjenica jest da nam se ponekad čini da smo sve probali, od popularnih chia pudinga za doručak do šarenih poke bowlsa za ručak. Takvi egzotični okusi su vrlo zanimljivi, no ima tih dana kad i tijelo i duša traže nešto poznato. Nešto što miriše na bakinu kuhinju, a opet se lako priprema u današnjem ritmu života. Štrukli, mlinci, pršut, kulenova seka; to su jela koja čuvaju priču o našim krajevima, prate nas kroz generacije i svakom zalogaju daju emotivnu notu.
Neke (ili sve) od tih tradicionalnih delicija mnogima su već bile na tanjuru, no često ih konzumiramo tek u posebnim prilikama ili ih zaboravimo uključiti u tjedni jelovnik. A što ako bismo im dali priliku svaki dan? Okusi Slavonije, Istre, Dalmacije i kontinentalne Hrvatske su okusi našeg djetinjstva i trebaju imati posebno mjesto na našim tanjurima. Ako vam je dosta egzotike, vratite se korijenima i tjednom jelovniku dajte novu dimenziju.
Energičan početak tjedna
U ponedjeljak nam svima treba dobar zalet kako bismo imali dovoljno „goriva“ za zadatke, obveze, ali i za uživanciju. Dakle, odabir je nešto odlučno, s karakterom, baš kao pravi Slavonac. Idealna je kulenova seka i čvarci, ali ne da samuju na tanjuru, već u obliku toplih sendviča, idealnih za hladne jesenske dane.
Topli sendviči s čvarcima i kulenovom sekom:
Sastojci:
1 svježa somun lepinja
2 žlice čvaraka Okusi zavičaja
nekoliko tankih kriški kulenove seke Okusi zavičaja
1 žlica senfa
par listića rikole
Priprema:
Lepinju prerežite i kratko tostirajte. Donju polovicu premažite čvarcima, dodajte kulenovu seku, žlicu senfa i rikolu. Poklopite i pustite da se sve lagano otopi od topline kruha. Brzo, domaće i neodoljivo mirisno, prava energija Slavonije na tanjuru.
Comfort food dan
Nakon jakog ponedjeljka, u utorak idemo nešto laganije. Nekada nema boljeg poteza nego se s punim tanjurom uvaliti pod dekicu i pogledati omiljenu seriju nakon napornog dana na poslu. Tada nam je potreban topli zalogaj, a štrukli se savršeno uklapaju u tu priču. Svojevrsni su comfort food, odnosno „hrana za utjehu“, bilo da ih jedemo na slani ili slatki način, kuhane ili pečene.
I ne, ne morate ih mijesiti jer u Lidlu možete pronaći već gotove, spremne štrukle iz asortimana Okusi zavičaja, baš onakve kakvi su se nekad jeli. Potrebno ih je samo zapeći u pećnici.
Štrukle na slano
Sastojci:
1 pakiranje svježih štrukli (Okusi zavičaja)
200 ml vrhnja za kuhanje
100 ml kiselog vrhnja
prstohvat soli i žlica maslaca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Štrukle posložite u vatrostalnu posudu, prelijte mješavinom vrhnja i posolite po želji. Dodajte male komadiće maslaca i pecite 25–30 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Poslužite tople.
Štrukli na slatko
Sastojci:
1 pakiranje svježih štrukli (Okusi zavičaja)
100 ml kiselog vrhnja
prstohvat soli i žlica maslaca
mješavina šećera i cimeta
Umak od šumskog voća (opcionalno):
450 g šumskog voća (smrznutog)
15 dag šećera
1,5 dl vode
Priprema:
Postupak pečenja štrukla je isti kao i u prethodnom receptu. Nakon što su pečene, možete ih posipati mješavinom šećera i cimeta ili ih jesti s umakom od šumskog voća. Za umak, šumsko voće stavite s vodom i šećerom na laganu vatru. Miješajte dok lagano ne prokuha, potom ostavite da se malo ohladi. Prebacite ga u usku posudu i izmiksajte štapnim mikserom. Prelijte preko štrukli i uživajte!
Istarska srijeda
Srijeda je dan kad se već lagano veselimo vikendu, ali treba preživjeti još par obveza. Zato je srijeda idealno vrijeme za istarski klasik, fuže s pršutom, u kremastom umaku koji spaja jednostavnost i gurmanski šarm. Ovo jelo je super i za ručak i za večeru.
Fuži s pršutom i blagim umakom od sira
Sastojci:
250 g fuža Okusi zavičaja
80 g pršuta Okusi zavičaja
100 g svježeg sira Okusi zavičaja
50 ml vrhnja za kuhanje
1 režanj češnjaka
maslinovo ulje, papar
sir za ribanje
zelena salata
Priprema:
Skuhajte fuže prema uputama. Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja, dodajte nasjeckani pršut i lagano ga prepržite da pusti aromu. Umiješajte svježi sir i vrhnje, pa dodajte kuhane fuže. Promiješajte, popaprite i poslužite uz naribani sir i zelenu salatu.
Spoj zavičaja
Kad smo već kod Istre, zašto njezine okuse ne prenijeti i na četvrtak, ali u nešto drukčijem ruhu. Ovoga puta na jelovniku je još jedna slasna istarska tjestenina, pljukanci, u spoju s čvarcima za hrskavi kontrast. U ovu simfoniju okusa lijepo se uklapa i svježi posni sir sa strane, a za osvježenje na stolu neka stoji čaša soka od jabuke. Ovaj obrok spaja tradiciju i praktičnost u jednom idealnom kompromisu.
Pljukanci sa svježim sirom i čvarcima
Sastojci:
250 g pljukanaca Okusi zavičaja
100 g svježeg posnog sira Okusi zavičaja
čvarci Okusi zavičaja (količina po želji)
1 žličica maslinovog ulja
malo papra i soli
Priprema:
Skuhajte pljukance. U tavi lagano zagrijte čvarke, dodajte posni sir i žličicu maslinovog ulja pa sve kratko promiješajte da se poveže u umak. Ubacite pljukance, promiješajte i servirajte uz čašu vina ili, za laganiju varijantu, sok od jabuke iz asortimana Okusi zavičaja.
Dalmatinska laganica
Petak je dan za opuštanje i dobru vibru. Dalmacija zna sve o tome i o hrani koja ide uz taj ritam života. Laganija, ali i dalje domaća kombinacija za obrok obuhvaća svježi sir iz asortimana Okusi zavičaja s maslinovim uljem, cherry rajčicama i prstohvatom origana. Jedite to kao doručak ili večeru, uz komad tosta ili kruha s malo maslinova ulja. Ako želite nešto konkretnije, sa sirom možete uklopiti i dalmatinsku salatu s pršutom i rajčicama.
Dalmatinska salata s pršutom
Sastojci:
200 g pršuta Okusi zavičaja
4 zrele rajčice
1 krastavac
1 crveni luk
crne masline
maslinovo ulje
ocat (po želji)
sol i papar
svježi bosiljak ili peršin
Priprema:
Operite rajčice i krastavac. Rajčice narežite na kriške, krastavac na kolutove, a crveni luk na tanke ploške. U velikoj zdjeli pomiješajte rajčice, krastavac, luk i crne masline. Dodaj narezani pršut na vrh salate. Prelijte sve maslinovim uljem, a po želji dodajte ocat, te posolite i popaprite. Na kraju dodajte malo nasjeckanog svježeg bosiljka ili peršina.
Posni klasik
Petak je dan kad želimo nešto laganije, ali i dalje ukusno. Posni sir nije samo čest izbor za lagan obrok nakon vježbanja, nego i za doručak, brzi desert ili hranjivi međuobrok. Možete ga lako ponijeti na posao u staklenci, a uz dodatak voća, ovaj obrok je još bolji.
Svježi sir s medom i orasima
Sastojci:
200 g svježeg posnog sira (Okusi zavičaja)
1 žlica meda
šaka mljevenih oraha
svježe voće po želji
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte u zdjelici i uživajte u savršenom balansu između svježine, slatkoće i hrskavosti. Za svježinu dodajte nekoliko listića mente, a ovu kombinaciju možete namazati i na kruh.
Ako vam kasnije dolazi društvo, oduševite charcuterie platom na kojoj se obavezno trebaju naći kulenova seka, pršut, čvarci te pregršt različitih vrsta sireva. Da još malo začinite stvar, svježi sir pomiješajte s vrhnjem te pospite s malo slatke crvene paprike. Njam! Jednostavno, domaće i neodoljivo.
Veliko finale
Nedjelja bez pečenja i mlinaca? To jednostavno nije nedjelja, rekli bi naši stari. Nekada se meso jelo samo taj dan pa s time na umu završavamo tjedan s tradicionalnim ručkom, picekom s mlincima.
Picek s mlincima
Sastojci:
1 pile
svinjska mast
70 grama maslaca
sol
papar
jedno pakiranje mlinaca Okusi zavičaja
začni (peršin, bosiljak, majčina dušica)
Priprema:
Pile operite, posolite i popaprite iznutra i izvana. Maslac pomiješajte sa sitno sjeckanim začinskim biljem i tu smjesu ugurajte pod kožu pileta da bude hrskavija. Premjestite ga u protvan i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C. Nakon 10 minuta temperaturu smanjite na 175 °C. Pile pecite oko jedan sat, ali ga povremeno izvadite, podlijte sokovima i masnoćom od pečenja.
Kad je meso skoro pečeno, zakuhajte dvije litre vode. Natrgajte mlince, stavite ih u cjedilo i prelijte vrelom vodom, odnosno „pofurite“ ih. Kad je picek gotov, izvadite ga iz protvana i prekrijte aluminijskom folijom da ne gubi toplinu. U isti protvan uvaljajte mlince. Dobar tek!
Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lidla.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....