Azija na tanjuru

Nije da samo izgleda lijepo: Ovako pripremljeni riža i losos savršeni su i kad nemate vremena

 Luchezar/Getty Images
Užurbani dnevni ritam često nam ne ostavlja previše prostora za eksperimentiranje, no to nije razlog da ne isprobamo nešto novo
Užurbani dnevni ritam često nam ne ostavlja previše prostora za eksperimentiranje, no to nije razlog da ne isprobamo nešto novo

Priprema: 20 minuta • Kuhanje: 20 minuta • Porcija: 2 - 4

Sastojci:

  • 300 g sushi ili druge riže
  • 500 g svježeg lososa ili druge ribe
  • 1 - 2 avokada
  • 3 žlice soja sosa
  • 1 žlica sezamova ulja
  • 1 manji komad đumbira
  • 3 žlice sezama
  • klice ili salata prema želji
  • 1 veća ili 2 srednje mrkve
  • svježi krastavac prema želji
  • 2 žlice rižina octa
  • 1 - 2 mlada luka

Priprema:

Skuhajte sushi rižu, začinite je sa soli i dodajte rižin ocat. Dobro pomiješajte i rasporedite u zdjelice.

U posudi pomiješajte soja sos, sezamovo ulje i naribani đumbir pa u to ubacite na kockice nasjeckani svježi losos, tunu ili drugu ribu koju koristite. Pustite da stoji 15-ak minuta i dobro obložite komadiće ribe sa svih strana.

Prema želji ribu možete i ispeći u woku. Za to vrijeme tostirajte sezam.

Avokado otvorite i nakapajte limunovim sokom.

Mrkvu ogulite i pomoću gulilice od nje napravite rezance.

Na rižu dodajte polovicu avokada, komadiće ribe, rezance mrkve, klice ili salatu i sve pospite sezamom. Pospite mladim lukom i sitno nasjeckanim svježim krastavcem i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 19:00