SIROMAŠKA KUHINJA

ODABRAO I SKUHAO ĐELO HADŽISELIMOVIĆ: Rižoto od vongola

Berislava Picek

Poput mode, i gastronomija je nepredvidiva - krpice koje su bile zaboravljene i de facto predmet čuđenja kako su ljudi to mogli nositi, danas opet postaju hit. I tako se unedogled kotač odabira i ukusa vrti i mijenja. U gastronomskom pogledu, nešto što se smatralo siromaškom kuhinjom (cucinom poverom, rekli bi naši susjedi) danas je upravo prestižna poslastica ili delicija na našem stolu

500 g vongola
1 luk srebrenac
1 šalica riže (arborio, carnaroli ili vialone nano)
30 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
100 ml bijelog vina (najbolje malvazija)
sol i papar
prstohvat peperončina

Berislava Picek
 

U veću posudu ulijte vodu, dobro zasolite te stavite vongole 10 minuta kako bi se očistile od pijeska. One školjke koje su isplivale ili su oštećene bacite. Izvadite ih iz vode, dobro properite i stavite sa strane. Luk očistite i narežite na male kocke te stavite pirjati na maslinovo ulje. Kada luk omekša, dodajte rižu te je kratko propržite i podlijte vinom. Nakon što vino ishlapi, podlijevajte mlakom vodom, malo-pomalo uz miješanje. Na pola kuhanja stavite školjke (ovisno o vrsti riže, ona se kuha od 15 do 20 minuta) te kuhajte dok riža ne bude gotova (pazite da se ne raskuha). Provjerite okuse i prema potrebi začinite. Dodajte peperončino. Ovisno o preferencijama, na kraju kuhanja možete dodati malo ulja.

Izdvajamo

Iz drugih medija