SIROMAŠKA KUHINJA

ODABRAO I SKUHAO ĐELO HADŽISELIMOVIĆ: Torta od palente, mrkve i graška

Berislava Picek

Poput mode, i gastronomija je nepredvidiva - krpice koje su bile zaboravljene i de facto predmet čuđenja kako su ljudi to mogli nositi, danas opet postaju hit. I tako se unedogled kotač odabira i ukusa vrti i mijenja. U gastronomskom pogledu, nešto što se smatralo siromaškom kuhinjom (cucinom poverom, rekli bi naši susjedi) danas je upravo prestižna poslastica ili delicija na našem stolu

2 šalice palente
1 konzerva graška ili 250 g smrznutog
4 mrkve
2 - 3 grančice majčine dušice
½ grančice ružmarina
60 g maslaca
50 ml ekstra djevičanskog ulja
sol i papar
ostali začini prema želji

Berislava Picek
 

Zakuhajte 4 - 5 šalica zasoljene vode u kojoj ste otopili maslac i skuhajte palentu. Rasprostrite je i izravnajte na debljinu od oko 1 cm i ostavite da se ohladi. Mrkvu očistite i izrežite na male kockice te stavite kuhati u vodu sa začinima i maslinovim uljem. Dodajte sol i papar. Ako koristite smrznuti grašak, skuhajte ga na isti način u posebnoj posudi. Koristeći blender ili ručni mikser izmiksajte posebno grašak i posebno mrkvu kako biste dobili nadjev. Provjerite okuse i, prema potrebi, dodatno začinite. Hladnu palentu podijelite na 3 dijela (sloja). Na donji sloj razmažite grašak, potom stavite drugi sloj palente te razmažite mrkvu, a na vrh opet stavite palentu. Kod posluživanja razrežite na “fete” i poslužite s malo naribanog parmezana ili ovčjeg sira. * Ako imate više smjese, možete napraviti i više slojeva torte.

Izdvajamo

Iz drugih medija