SIROMAŠKA KUHINJA

ODABRAO I SKUHAO ĐELO HADŽISELIMOVIĆ: Trljice omotane pršutom

 Berislava Picek / CROPIX
Poput mode, i gastronomija je nepredvidiva - krpice koje su bile zaboravljene i de facto predmet čuđenja kako su ljudi to mogli nositi, danas opet postaju hit. I tako se unedogled kotač odabira i ukusa vrti i mijenja. U gastronomskom pogledu, nešto što se smatralo siromaškom kuhinjom (cucinom poverom, rekli bi naši susjedi) danas je upravo prestižna poslastica ili delicija na našem stolu

500 g malih trlja
60 g jako tanko narezanog pršuta
1 dl ekstra djevičanskog maslinova ulja
200 g palente
40 g maslaca
prstohvat provansalskih začinskih trava ili dalmatinska mješavina
sol i papar prema želji
mrvica peperončina

Zagreb, 170119.
Djelo Hadzselimovic pripremio je skroma jeftina jela po namirnicama, ali odlicna jela jednostavnih recepata. Pripremio je marinirani govedji jezik, kavijar od pastrve na maslacu, risoto s skoljkama, trilje omotane u prsutu s palentom s grila, kukuruzna torta s kremom od graska i mrkve, sladoled od vanilije obogacen preljevom od bucinog ulja i przenih sjemenki. U pripremi jela pomagao mu je Zoran Simunic iz Gastronomada i u njegov stanu snimljen je cijeli ediotrial.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Trlje očistite od krljušti i utrobe te pažljivo odstranite kosti pazeći da ostanu spojene (filetirajte na leptira). Svaku properite, omotajte s malo pršuta i učvrstite čačkalicom. Zakuhajte 2-3 šalice zasoljene vode u koju ste stavili maslac te skuhajte palentu. Kad je kuhana, rasprostrite je tako da bude debela oko 1,5 centimetara te ohladite. Hladnu palentu izrežite na veće trokute. Nakon što je palenta pripremljena, trlje posložite u lonac, prelijte uljem (prema potrebi dodajte vode da ih prekrije) i pospite začinima. Kuhajte na slaboj vatri pet do deset minuta. U međuvremenu komade palente ovlaš namažite uljem i prepecite na grill tavi sa svake strane. Poslužite trokute palente s trljama te podlijte s malo tekućine u kojoj su se kuhale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:08