ISPEKLA DOBRA HRANA

OMASTITE BRK NA NAJBOLJI NAČIN: Vrijeme je fašnika, zato napravite mekane pispalje!

 Marko Miščević
Narodni recept za omiljenu pokladnicu

Trebat će vam:

1000 g glatkog brašna
jedna kocka svježeg kvasca
2 žličice soli
500 ml mlake vode
žličica šećera
ulje za prženje, oko 300 ml
200 g šećera za posipanje

Marko Miščević

U malo mlake vode stavite kvasac i žličicu šećera te pustite oko 15 - 20 minuta da se kvas zapjeni. Dok se kvas diže, u veću posudu stavite prosijano brašno, ostatak mlake vode i sol te lagano miješajte. Dodajte zapjenjeni kvas te sve zajedno formirajte u tijesto. Tijesto ostavite u posudi, prekrijte ga krpom i pustite da se volumen udvostruči. Nakon pola sata tijesto trebate premijesiti, razvaljati valjkom za tijesto na 1 cm debljine. Nožem ili valjkom za tijesto formirajte male krpice u obliku romba ili malog pravokutnika. Složite ih na podlogu, prekrijte krpom i pustite da se udvostruče. Nakon pola sata ih pržite. Za razliku od sličnih pokladnih delicija, pispalje nije nužno pržiti u dubokoj masnoći, možete i na tavi. Na zagrijano ulje stavite dignuto tijesto, kad porumeni s obje strane izvadite ga i odmah pospite krupnim šećerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:07