KAKO DOBRO

Omiljeni kolač u novom ruhu: rado ćemo ga ponavljati ovo ljeto, i ne, ne trebate paliti pećnicu

Ako volite tiramisu, ali tražite nešto laganije i osvježavajuće za ljeto, imamo desert baš po vašem ukusu

Tiramisu je bez sumnje jedan od najpoznatijih talijanskih deserata, koji osvaja svojim bogatim okusima kave, nježne i sočne kreme i mekanih biskvita. No, tradicionalni tiramisu može ponekad biti težak i intenzivan, posebno u toplijim mjesecima ili nakon obilnog obroka. Zato ovo ljeto radimo osvježavajuću varijantu - tiramisu od limuna, koji donosi novu dimenziju ovom klasičnom desertu.

image
Msheldrake/Getty Images/istockphoto

Ovaj desert zadržava kremastu i laganu teksturu originala, ali umjesto kave koristi se svježi limunov sirup koji biskvite čini laganim i aromatičnim. Dodatan okus pruža limunova korica i sok, koji daju prijeko potrebnu kiselkastu notu, savršeno balansirajući slatkoću mascarpone kreme. Ovaj tiramisu idealan je izbor za one koji vole citrusne okuse, ali i za one koji traže nešto neobično, ali istovremeno jednostavno za pripremu.

Desert je odličan za razne prilike - od obiteljskih okupljanja i ljetnih zabava do elegantnih večera na kojima će biti prava zvijezda.

LIMUN TIRAMISU

Trebat će vam:
250 g mascarpone sira
3 jaja (odvojiti bjelanjke i žumanjke)
100 g šećera
sok i korica 2 limuna (neprskanih)
200 ml vode
100 g šećera (za sirup)
200 g ladyfingers biskvita (piškote)
prah šećer za posipanje (po želji)
limunove kriške ili listići mente za dekoraciju

image
Msheldrake/Getty Images/istockphoto

Priprema:
U manjoj posudi zagrij vodu sa šećerom dok se šećer potpuno ne otopi. Makni s vatre i dodaj sok od dva limuna te malo limunove korice. Ohladi sirup. U zdjeli mikserom izmiksaj žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Dodaj mascarpone i naribanu limunovu koricu te sok od pola limuna, pa lagano promiješaj dok ne dobiješ glatku kremu. U drugoj zdjeli istuci bjelanjke u čvrsti snijeg. Pažljivo ih umiješaj u mascarpone smjesu pazeći da krema ostane prozračna. U limunov sirup umači ladyfingers biskvite vrlo brzo, da se ne rastope, i složi ih u sloj na dno posude ili pojedinačnih čaša. Preko biskvita rasporedi sloj kreme. Ponovi postupak s još jednim slojem biskvita namočenih u sirup i kremom. Pokrij posudu i stavi u hladnjak na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, da se okusi prožmu i desert stegne. Prije posluživanja pospi limunovim prah šećerom ili dekoriraj kriškama limuna i listićima mente. Desert je najbolje čuvati u hladnjaku, a posluživati hladan i osvježavajuć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 07:03