ZABORAVLJENI RECEPTI

OPSESIJA DOBROM HRANOM I JOŠ BOLJOM KAPLJICOM: Bob s pancetom i manistrom kako ga pripremaju Skradinjani!

Ante Čizmić

Poznata priča o Skradinu i opsesiji Skradinjana dobrom hranom i kapljicom krije još poneke tajne koje nisu toliko stare, zapravo dogodile su se prije dvanaestak godina kad je stasala nova generacija kuhara, proizvođača, gurmana i vinara

1 luk
2 režnja češnjaka
300 g boba (zrno)
list peršina
150 g pancete
100 g tjestenine, npr. špageti koje istrgamo na komade
50 ml maslinova ulja
sol, papar

Ante Čizmić

U dubljoj posudi zagrijemo ekstradjevičansko maslinovo ulje, dodamo bob i na sitno narezani luk te pirjamo dok ne omekša kapula. Pancetu izrežemo na krupnije komade, stavimo u lonac i pirjamo još pet-šest minuta, dodamo ostale sastojke te podlijemo vodom. Kuhamo dok bob ne omekša. U isti lonac dodamo tjesteninu i kuhamo dok tjestenina ne bude al dente. Trebamo pripaziti da "šugo" bude malo rjeđi prije stavljanja tjestenine jer će višak upiti pašta.

Izdvajamo

Iz drugih medija