Nakon što su iznimno popularni bili hrskavi, spljošteni pečeni krumpiri, već nekoliko posljednjih mjeseci ogroman hit na društvenim mrežama je salata s upravo takvim krumpirom. Istovremeno je hrskava i kremasta, lijepo začinjena i slasna i može biti samostalan obrok koji će vas zasititi, a na pripremu nećete potrošiti previše novaca i, najvažnije, bit će ukusna.
Autorica recepta za ovu salatu je Poppy Cooks, punim imenom Poppy O‘Tolle, inače i autorica dvije kuharice. Poppy inače obožava jela s krumpirom, pa čak i sebe naziva kraljicom krumpira. Upravo njezin recept, koji u cijelosti prenosimo s njezine stranice, donosimo u nastavku. U slučaju da vam se svidi, Poppy svakako zapratite i na društvenim mrežama, a na njezinu kuharicu svojevremeno smo naišli i u knjižari Znanje u zagrebačkoj Gajevoj ulici, pa i to vrijedi imati na umu.
Trebat će vam:
500 g manjih krumpira
2 žličice dimljene paprike
2 žličice talijanske mješavine
prstohvat gorušice
2 žličice luka u granulama
2 žlice majoneze
2 žlice kiselog vrhnja
1 žličica Dijon senfa
3 mlada luka
2 šalote
200 ml octa
200 ml vode
2-3 žlice šećera
vlasac, peršin, sol i papar
Priprema:
Najprije operite krumpir i stavite ga u hladnu i dobro posoljenu vodu. Pustite da zavrije pa kuhajte 10 do 15 minuta, dok krumpir nije gotov, ali se još ne raspada. Dok se krumpir kuha, pomiješajte suho začinsko bilje i začine, dodajte maslinovo ulje toliko da od svega možete napraviti pastu. Kada je krumpir gotov, prebacite u cijedilo i prekrijte krpom. Pustite da tako stoji 10 do 15 minuta. Za to vrijeme upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Krumpir prebacite u posudu za pečenje i spljoštite ga šalicom, remekinom ili što god vam je pri ruci. Premažite svaki krumpir pastom od ulja i začina. Pecite ih na 200 stupnjeva oko 40 minuta. Dok se peku, napravite ukiseljeni luk. U posudu stavite šećer, sol, papar u zrnu, ocat i vodu. Zakuhajte dok ne zavrije. Za to vrijeme šalotu nasjeckajte na tanke polumjesece. Pomiješajte mješavinu za kiseljenje i luk i pustite da stoji sa strane. Kada je luk krumpir pečen, preokrenite ga pa ga pecite i na drugoj strani. Dressing napravite tako da pomiješate majonezu, kiselo vrhnje, gorušicu, sjeckani peršin i vlasac i mladi luk, sol i papar. Dodajte i malo tekućine u kojoj ste kiselili luk, a i sam luk. Na kraju u sve ubacite pečeni krumpir, dodajte još luka i dobro promiješajte pa poslužite još toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....