Vrijedi truda

Ovako se radi pravi makedonski ajvar, kremast, moćan i daleko bolji od bilo kojeg kupovnog

 Yanzappa/Getty Images
Ako je vjerovati makedonskim medijima, tada je ovo autentična receptura za najbolji namaz na našim prostorima
Ako je vjerovati makedonskim medijima, tada je ovo autentična receptura za najbolji namaz na našim prostorima

Priprema ajvara, znaju svi koji su probali, zahtjeva strpljenje i posvećenost. Priprema ajvara po ovom receptu zahtjeva i nešto više ulaganja u namirnice. No, ako je doista riječ o autentičnom receptu za makedonski ajvar, kako navode tamošnji mediji, tada bi nam se i trud i ulaganje mogli isplatiti. Nije, naime, malo nas koji ga obožavamo i smatramo kako je dobra teglica ajvara zlata vrijedna, a ako je ovaj dobar kao što kažu, njegov će okus biti najbolja nagrada - savršen za mazanje na kruh, serviranje uz domaću slaninu i sir te savršen kao prilog uz roštilj i druga mesna jela. Za razliku od nekih drugih recepata u ovome nema ni patlidžana, a ni češnjaka, niti se melje, no možda je baš u tome tajna...

image
Stivog/Getty Images

Trebat će vam (za 8 tegli):

14 kg crvene rog paprike
1 l suncokretovog ulja
200 g šećera
200 ml vinskog octa
3 žlice soli
15-ak komada ljutih feferona (po želji dodajte manje ili više)

image
Dejan Kolar/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Operite i osušite paprike, pa ih postavite na roštilj i pecite dok im se koža ne počne odizati i postane crna. Redovito ih okrećite da se ravnomjerno ispeku. Pečenu papriku stavljajte u veliki lonac s poklopcem, kako bi se lakše gulile.

Kada su sve paprike pečene i odležale su desetak minuta u poklopljenom loncu, pripremite zdjele, cjedila i nožiće za čišćenje.

Kod čišćenja paprika probajte ukloniti svu kožu i sve sjemenke kako biste dobili čim kremastiji ajvar. Očišćene paprike stavite u cjedilo kako bi se ocijedile.

Nakon čišćenja i cijeđenja slijedi rezanje. Paprike narežite na komadiće (oko 1 cm x 1 cm) i opet ih narezane ocijedite.

Veliki lonac stavite na štednjak, u njega ulijte ulje, šećer, sol i ocat pa sve dobro promiješajte, a zatim dodajte i papriku. Kuhajte najmanje sat vremena uz neprestano miješanje. Vrijeme kuhanja, naravno, ovisi i o količini tekućine u loncu, pa kad vidite da je smjesa postala gusta koliko želite, ugasite vatru. Ljute feferone operite i samo zarežite po duljini i dodajte ih u lonac oko pola sata prije nego što će ajvar biti gotov. Kad je ajvar gotov iz njega izvadite feferone, odnosno ostatke kožice.

Za vrijeme kuhanja sterilizirajte čiste staklenke u pećnici oko 10 minuta na maksimalno 150ºC. Staklenke punite kuhanim ajvarom skoro do vrha teglica, dobro ih zatvorite i okrenite naopako, pa ih tako ostavite dok se ne ohlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 10:30