RECEPT MIHOVILA SIĆA

Ovakvu piletinu s kobasicama sigurno još niste jeli, donosimo provjereni recept za top jelo na žlicu

Zaboravite na obična tradicionalna jela na žlicu kao što su šugovi, žgvaceti, gulaši i variva i krenimo na put oko svijeta

Mihovil Sić, vlasnik zagrebačkog cateringa Fun Bites, svijet digitalnih tehnologija zamijenio je kuhanjem, svojom ljubavlju, te se tijekom godina izgradio u pravog majstora.

image
Berislava Picek/Cropix

Ovaj put napravio nam je odlična inovativna jela na žlicu za koja kaže da su prednosti brojne: ne vidiš kako se kuha i ne otvaraš stalno pa nešto miješaš, kušaš i pipkaš. Možeš se prepustiti važnijem poslu - npr. ne raditi ništa. Ako zagori, uvijek je kriva pećnica, a ako ispadne ukusno - pohvale prvo idu kuharu od njega samog pod egidom “jesam li ti rekao…”

image
Berislava Picek/Cropix

Za dobru hranu pripremio je osam jela, a jedno od njih je Cajun gumbo - odlična piletina s kobasicama koje možete spremiti već danas.

Cajun gumbo (Lousiana)

Pileći zabatci s kobasicama i bamijom (za 6-8 osoba)

Trebat će vam:

1200 g pilećih zabataka

400 g dimljene kobasice (npr. andouille, neka domaća dimljena, češnjovke, kranjska)

1 l pilećeg temeljca

100 g glatkog brašna

100 g masti ili biljnog ulja (75 g je za roux)

1 veliki luk

2 zelene paprike

2 stabljike celera

3–4 češnja češnjaka

200 g bamije, svježe ili smrznute

3 lovorova lista

1 žličica dimljene ljute paprike

1 žličica slatke paprike

1 žličica suhog timijana/majčine dušice

1 žlica suhog origana

½ žličice mljevenog bijelog papra

½ žličice cayenne papra

½ žličice mljevenog crnog papra

sol

malo svježeg peršina za posipanje

filé powder, po želji (mljeveni listovi sasafrasa)

Priprema:

Skinite kožu s pilećih zabataka, očistite ih od kostiju i narežite na komade veličine 2,5 × 2,5 cm. Posolite meso. Narežite kobasice na kolutiće. U loncu otopite dio masnoće i prepržite meso u nekoliko tura da dobije boju. Dodajte kobasice i zapecite ih. Izvadite sve iz lonca. Dodajte ostatak masnoće. Narežite luk, papriku i celer na sitno te ih držite odvojeno. Usitnite češnjak. Zagrijte mast ili ulje, dodajte brašno i miješajte stalno 20–30 minuta dok roux ne postane tamnosmeđ poput lješnjaka ili čokolade. Pazite da ne zagori.

Kod pripreme rouxa važno je da imate sve sastojke unaprijed pripremljene i da ste koncentrirani jer može izgorjeti u sekundi. Kad je roux gotov, ubacite luk, paprike i celer. Pirjajte 5–7 minuta dok povrće ne omekša. Dodajte češnjak i pirjajte još minutu. U međuvremenu pećnicu zagrijte na 220 °C. Vratite kobasicu i piletinu, umiješajte sve začine, dolijte temeljac da sve prekrije i uskladite okuse. Lonac stavite u pećnicu i kada lagano zavrije, poklopite ga, smanjite temperaturu na 165-170 °C i kuhajte poklopljeno oko 2 sata. Izvadite van i otklopite. Ako ima previše masnoće, pažljivo odstranite dio s vrha, dodajte bamiju koju ste izrezali na 5 cm debele “zvjezdice”. Poklopite i vratite u pećnicu – smanjite temperaturu na 160 °C i kuhajte narednih 60 minuta. Otklopite i kuhajte po želji još oko 45-60 minuta dok se malo ne ugusti. Prohladite i poslužite s rižom i nasjeckanim peršinom.

Savjeti: Anduille kobasice su teže dobavljive, meso je grublje rezano i bogate su paprikom, češnjakom i podimljene su pa se mogu pronaći zamjene u pikantnijim slavonskim, a dobra je zamjena i neka kobasica s koromačem. Za autentičniju aromu, umiješajte prstohvat filé powdera odnosno mješavine.

image
Berislava Picek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2025 08:47