Lidija Bastianich jedna je od najpoznatijih i najutjecajnijih kuharica talijansko-američke gastronomije. Tijekom više desetljeća karijere izgradila je prepoznatljivo kulinarsko ime zahvaljujući autentičnim receptima, popularnim televizijskim emisijama i brojnim kuharicama koje su oblikovale način na koji svijet doživljava talijansku kuhinju. Iako je profesionalni put započela u Sjedinjenim Državama, njezin stil kuhanja i dalje snažno odražava okuse i tradiciju rodne Istre.
Kombinacijom jednostavnih tehnika, sezonskih sastojaka i pristupa “iz kuće u kuću”, Bastianich je postala autoritet za domaću talijansku kuhinju. Njezine emisije i online sadržaji dosežu milijune gledatelja, a pojedini recepti stekli su status klasika među gledateljima.
U nastavku izdvajamo četiri najgledanija recepta Lidije Bastianich.
Špageti aglio e olio
Trebat će vam:
450 g špageta
5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
10 režnjeva češnjaka, oguljenih i narezanih na listiće
1/2 žličice (ili više, po želji) usitnjenih čili papričica
5 g nasjeckanog svježeg peršina
80–100 g svježe naribanog sira Grana Padano ili Pecorino Romano (po želji)
sol
Priprema:
U velikom loncu stavite kuhati posoljenu vodu, kada postane kipuća, dodajte tjesteninu i promiješajte. Kad voda ponovno zakuha, nastavite kuhati uz povremeno miješanje, djelomično pokriveno, dok tjestenina ne omekša, ali ostane vrlo al dente, otprilike 6 minuta. (Ako vam je jednostavnije, samo pratiti upute na pakiranju tjestenine).
U međuvremenu, zagrijte 3 žlice maslinovog ulja u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i pržite ga, lagano tresući tavu i miješajući, dok ne poprimi svijetlozlatnu boju, oko 2 minute. Maknite s vatre i dodajte usitnjenu čili papričicu. U tavu dodajte otprilike 1 i 1/2 šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina. Umiješajte nasjeckani peršin, preostale 2 žlice maslinovog ulja i po potrebi još malo soli.
Ako je tava dovoljno velika, prebacite tjesteninu izravno iz lonca u tavu grabilicom. Ako nije, ocijedite tjesteninu, vratite je u lonac i prelijte pripremljenim umakom. Stavite sve zajedno na laganu vatru i kratko prokuhajte, lagano miješajući, dok se tjestenina ne obloži umakom i ne postane savršeno kuhana, oko 1 minutu. Maknite s vatre i po želji umiješajte naribani sir. Kušajte i po potrebi dodajte još soli ili čili papričice. Poslužite odmah.
Spaghetti alla Carbonara
Trebat će vam:
450 g špageta
170 g slanine, narezane na komadiće
ekstra djevičansko maslinovo ulje, po potrebi
1 manji luk, sitno nasjeckan (oko 1 šalica)
2 velika žumanjka
10 g nasjeckanog svježeg peršina
1 žličica svježe mljevenog crnog papra
90–100 g naribanog sira Grana Padano
sol
Priprema:
U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Kad umak bude napola gotov (nakon otprilike 6–7 minuta pripreme prema koracima u nastavku), dodajte špagete u kipuću vodu i promiješajte.
U većoj tavi na srednjoj vatri pržite slaninu dok ne pusti većinu masnoće, otprilike 4–5 minuta. Gurnite slaninu na jednu stranu tave, a na drugu dodajte nasjeckani luk. Ostavite ih da se odvojeno prže dok luk ne omekša, oko 8 minuta, zatim ih ponovno promiješajte. (Ako želite, možete odliti višak masnoće i po potrebi dodati malo ulja.) Ulijte 2 šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina u tavu sa slaninom i lukom, pustite da zakuha pa smanjite vatru i kratko reducirajte umak.
U međuvremenu, u manjoj zdjeli umutite žumanjke s 1/4 šalice tople vode u kojoj se kuhala tjestenina. Kad se umak reducira otprilike za polovicu, a špageti budu al dente, izvadite ih pomoću hvataljki i prebacite izravno u tavu s umakom. Dodajte nasjeckani peršin, papar i po potrebi sol. Dobro promiješajte kako bi se tjestenina ravnomjerno obložila umakom.
Maknite tavu s vatre i brzo umiješajte smjesu od žumanjaka i vode, miješajući dok umak ne postane kremast. Na kraju dodajte naribani sir, još jednom promiješajte i odmah poslužite.
Tjestenina s pečenim cherry rajčicama
Trebat će vam:
1,5 kg cherry rajčica, prepolovljenih
125 ml + 15 ml (ukupno 140 ml) ekstra djevičanskog maslinovog ulja
40 g finih suhih krušnih mrvica
1 žličica krupne soli (ili po ukusu)
1/4 žličice sušenih pahuljica čili papričice
450 g tjestenine
10 krupnih režnjeva češnjaka, oguljenih i narezanih na listiće
2 žlice (oko 10 g) nasjeckanog svježeg peršina
20 g svježeg bosiljka, natrganog ili narezanog na trakice
50 g svježe naribanog sira pecorino (ili pola pecorino, pola Grana Padano), plus još za posluživanje
110 g svježe ricotte
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i postavite rešetku u sredinu. Veliki lim obložite papirom za pečenje.
U velikoj zdjeli pomiješajte prepolovljene cherry rajčice s 3 žlice maslinovog ulja. Dodajte krušne mrvice, sol i peperoncino te sve dobro promiješajte da se rajčice ravnomjerno oblože. Rasporedite ih u jednom sloju na pripremljeni lim. Pecite oko 25 minuta, dok se rajčice ne smežuraju i lagano ne karameliziraju, ali da ne izgube sočnost.
U međuvremenu, zakuhajte veliki lonac posoljene vode. Kad su rajčice pri kraju pečenja, ubacite tjesteninu u kipuću vodu i promiješajte. Kuhajte dok ne bude al dente.
Dok se tjestenina kuha, u velikoj tavi zagrijte preostalo maslinovo ulje (oko 95 ml) na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani češnjak i kratko pržite 1–2 minute, dok ne zamiriše i lagano ne požuti. Ulijte oko 480 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina i pustite da zakuha. Kad se količina tekućine prepolovi, smanjite vatru, dodajte peršin i pustite da lagano krčka.
Kad su rajčice pečene, izvadite ih iz pećnice. Kad je tjestenina kuhana al dente, ocijedite je i dodajte u tavu s umakom od češnjaka i peršina. Dobro promiješajte, zatim dodajte pečene rajčice i bosiljak. Sve lagano promiješajte dok se tjestenina ravnomjerno ne obloži umakom.
Maknite s vatre, pospite naribanim sirom i još jednom kratko promiješajte. Prebacite u zagrijanu zdjelu za posluživanje, pospite ricottom i odmah poslužite.
Zapečeni ziti/penne
Trebat će vam:
sol
450 g tjestenine ziti (može i penne)
1,3 kg umaka marinara (domaći ili kupovni)
450 g svježe ricotte, dobro ocijeđene
9 listova svježeg bosiljka, nasjeckanih
450 g mozzarelle narezane na kockice
250 g sira provolone, naribanog
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Skuhajte tjesteninu u velikom loncu kipuće posoljene vode 10–12 minuta, zatim je ocijedite. U velikoj tavi zagrijte umak marinara, pustite da zakuha pa dodajte ricottu i nasjeckani bosiljak. Dobro promiješajte da se sve sjedini. U vatrostalnu posudu veličine otprilike 25 × 37 cm slažite sastojke redom: najprije oko 130 g (½ šalice) umaka, zatim polovicu tjestenine, polovicu mozzarelle i polovicu provolonea, oko 520 g (2 šalice) umaka, preostalu tjesteninu, još 520 g umaka, ostatak sira i na vrh prelijte oko 130 g umaka.
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta, dok površina ne postane zlatna i umak ne zakipi. Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji 5 minuta prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....