TRADICIONALNI RECEPT

Ovo je jedini pravi recept za međimursku gibanicu koji će vam ikad trebati

 Berislava Picek/Cropix/
Članice udruge Žene Pušćina pripremile su mirisnu međimursku gibanicu u domu Ivanke Bene

Za kore će vam trebati:

500 g glatkog brašna
50 ml suncokretova ulja
prstohvat soli
mlaka voda

Za nadjeve će vam trebati:

500 g svježeg sira
250 g mljevenog maka
1 kg jabuka
250 g mljevenih oraha
500 ml vrhnja (prema želji mileram ili obično, umućeno da bude tekuće)
2 jaja
1 vanilin šećer
200 g šećera
1 korica limuna
250 g maslaca

Priprema:

Umijesite mekše tijesto, razdijelite ga na pet hljepčića i ostavite poklopljeno na toplome počivati sat vremena. Pleh veličine 35 x 40 cm premažite maslacem i slažite po redu. Prvu koru stavite u pleh i premažite je rastopljenim maslacem. Po njoj rasporedite nadjev koji ste pripremili tako što ste orahe pomiješali sa 50 g šećera i prelili trećinom vrhnja. Zatim stavite drugu koru i premažite je maslacem. Rasporedite po njoj sir koji ste pomiješali sa 50 g šećera i jajima. Stavite treću koru i premažite ju maslacem. Idući nadjev je mak pomiješan sa 50 g šećera i koricom limuna, preliven trećinom vrhnja. Četvrtu koru stavite u pleh i premažite maslacem. Poslažite po njoj naribane i ocijeđene jabuke koje ste pomiješali s cimetom i 50 g šećera. Prekrijte posljednjom korom i premažite ostatkom vrhnja. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 40 minuta.

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2021 11:00