Mirjana Šošo, slastičarka iz Sinja, s nama je podijelila recept za bogatu, sočnu tortu od oraha. Za pripremu vam neće biti potrebni baš nikakvi posebni sastojci, osim jaja, šećera, brašna, mlijeka, maslaca i oraha, a na popisu namirnica Mirjana navodi i med te malo ruma za namakanje biskvita. U pitanju je raskošna, sočna torta idealna za svaku priliku, koju uvijek možete dodatno ukrasiti i voćem pa joj tako dati na svježini. Recept potražite u nastavku.
Domaća torta od oraja
Za biskvit će vam trebati:
4 jaja
200 g šećera
6 žlica vode
3 žlice meda
100 g mljevenih oraha
200 g brašna
1⁄2 praška za pecivo
rum za namakanje biskvita.
Za kremu:
6 dl mlijeka
150 g šećera
6 žlica brašna
2 žlice gustina (škrobnog brašna)
sok od limuna
150 g maslaca
Priprema:
Odvojiti dio mlijeka i u njemu izmiješati brašno i gustin, u ostatak mlijeka sipati šećer te uz miješanje kuhati. Kada mlijeko zakipi, maknuti sa štednjaka i sjediniti sa smjesom brašna i gustina. Vratiti na štednjak i kuhati dok se ne dobije kompaktna krema. Maknuti kremu sa strane da se hladi, uz povremeno miješanje. Posebno izraditi maslac i dodati u ohlađenu kremu. Po ukusu dodati sok od limuna. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg i staviti sa strane. Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom pa dodati vodu i med. Dodati mljevene orahe, promiješati. Dodati brašno s praškom za pecivo i promiješati. Na kraju u smjesu staviti snijeg od bjelanjaka i ručno izmiješati. Staviti papir za pečenje na pleh od pećnice, na njega istresti biskvit i dobro poravnati. Biskvit se peče 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Ohlađeni biskvit narezati po debljini na tri jednaka dijela i odvojiti od papira za pečenje. Na svaki dio biskvita već pripremljenog u kalupu nanosi se dio kreme, s tim da se zbog sočnosti sva tri dijela biskvita natope rumom i vodom radi sočnosti. Ukrašava se po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....