Kroasan kruh već je neko vrijeme totalni hit na društvenim mrežama, ali u sourdough varijanti, čija priprema traje ipak nešto dulje od ove čiji vam recept danas donosim. Iako sam veliki zaljubljenik u kiselo tijesto i posljednjih godina zbilja rijetko jedem, a još manje radim kruh s običnim kvascem, istovremeno učim samu sebe da to možda nije nužno nešto što zanima ili je važno i drugima. Zato, umjesto kroasan kruha koji se radi dva dana i bez obzira na količinu maslaca na kraju ipak je malo zdraviji, danas donosim recept za brzinsku varijantu istog čudesnog, maslačastog kruha koji mogu napraviti svi, bez obzira na to imaju li u hladnjaku kvasnog kućnog ljubimca ili ne.
Stvar je prilično jednostavna i, ako mislite da uključuje preklapanje i hlađenje tijesta kao što je to slučaj kod klasične pripreme lisnatog tijesta, varate se i vjerojatno ćete sada odahnuti. Tijesto za kruh najjednostavnije se zamijesi od nekoliko bazičnih sastojaka, a zatim se u dva navrata preklapa i dodaje mu se ribani hladni maslac. Kada se udvostruči, prebacuje se u posudu za pečenje i pretvara u meki, slastan, mirisan kruh koji se jednako dobro slaže sa slanim, kao i sa slatkim dodacima, a najbolji je, pretpostavljate, sam za sebe. Još topao, razlistan i tako dobar!
KROASAN KRUH
Trebat će vam:
300 g glatkog bijelog brašna
200 g vode
2 žličice soli
7 g suhog kvasca
100 g maslaca
Priprema:
Od brašna, vode, soli i kvasca umijesite tijesto. Pustite da stoji 20-ak minuta prekriveno pa mu dodajte ribani hladni maslac. Sada uhvatite tijesto za krajeve, rastegnite ga prema gore i preklopite, tako da tijestom prekrijete sav ribani maslac. Ponovno prekrijte pa pričekajte još 20 minuta i dodajte drugu polovicu ribanog maslaca. Preklopite s četiri strane i oblikujte u čvrstu kuglu. Stavite na pobrašnjenu podlogu (najbolje papir za pečenje), a po potrebi možete pobrašniti i samu kuglu tijesta. Preklopite naopačke preokrenutom posudom u kojoj ste do sada držali kruh i pustite još 20-ak minuta da se diže. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 230 °C, a u nju stavite posudu s poklopcem. Nakon 20-ak minuta zagrijavanja, kruh prebacite u posudu za pečenje na papiru za pečenje, poklopite i pecite 15-20 minuta. Prije pečenja kruh možete i zarezati žiletom ili oštrim nožem, pa čak i škarama. Nakon pečenja s poklopcem, maknite ga i kruh nastavite peći na 200 °C dok ne poprimi lijepu, zlatnu boju. Prije rezanja ohladite (ne kao ja).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....