Nakon obilnog prvomajskog ručka, nema boljeg načina za zaokružiti obrok od laganog, osvježavajućeg deserta koji se doslovno topi u ustima. Među brojnim slasticama koje se pripremaju za blagdane i svečane prigode, ledeni vjetar već desetljećima drži posebno mjesto u srcima ljubitelja slatkog. Njegova prozračna struktura, nježni okusi i raskošna pojava čine ga neodoljivim gostom svakog stola, bilo da se slavi Praznik rada, rođendan ili nedjeljni ručak s obitelji.
Iako izgleda impresivno, ledeni vjetar zapravo je jednostavan spoj osnovnih sastojaka - bjelanjaka, šećera, vanilije, šlaga i svježeg voća. No upravo u toj jednostavnosti krije se čarolija: lagane kore od bjelanjaka u kombinaciji s kremastim šlagom i osvježavajućim komadićima banana, jagoda ili kivija stvaraju skladnu harmoniju okusa koja ne opterećuje ni nakon najizdašnijeg obroka.
Ovaj desert često se opisuje kao "kraljica među kolačima" - elegantan, lagan, a opet dovoljno raskošan da zasja na svakom slavlju. Priprema ledenog vjetra zahtijeva nešto strpljenja, osobito pri pečenju bjelanjaka, no rezultat je kolač koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Za sve koji žele iznenaditi obitelj ili goste desertom koji spaja klasiku i svježinu, donosimo provjereni recept za ledeni vjetar.
LEDENI VJETAR
Za koru:
9 bjelanjaka
300 g kristal šećera
2 žlice jabučnog octa
1 žlica glatkog brašna
Za kremu:
300 ml mlijeka
6 žlica šećera
3 vanilin šećera
4 žlice oštrog brašna
9 žutanjaka
125 g maslaca
500 ml vrhnja za šlag
voće: kivi, jagode, banane
Priprema:
Bjelanjke električnom miješalicom izmiješajte u čvrsti snijeg. Malo-pomalo dodajte šećer. Kada dobijete jako čvrst snijeg, umiješajte ocat i brašno. Najveći pleh koji imate u svojoj pećnici prekrijte papirom za pečenje te po njemu rasporedite smjesu od bjelanjaka. Pecite 30 minuta na 150 °C, zatim smanjite temperaturu na 100 °C i pecite još oko sat vremena. Izvadite iz pećnice i pustite da se dobro ohladi. Za kremu izmiješajte žutanjke s obje vrste šećera. Kad smjesa postane svijetlo žuta, dodajte brašno i 100 ml mlijeka. Ostatak mlijeka stavite u posudu za kuhanje, zagrijte na laganoj vatri i pjenjačom umiješajte smjesu od žutanjaka pa skuhajte kremu. Pustite je da se dobro ohladi. Kako se ne bi stvorila kožica, prekrijte posudu prozirnom folijom. U posudu za miksanje stavite maslac i dobro ga izmiješajte, zatim dodajte kremu i sve dobro sjedinite. Ostavite sa strane. Kivi ogulite i narežite na šnite, kao i jagode. Na samom kraju slatko vrhnje istucite u šlag. Beze koru odrežite na tri ista dijela u obliku pravokutnika. Na dno pladnja stavite koru, zatim dio kreme, voće, šlag, koru i tako sve dok ne potrošite sastojke. Naravno, na vrhu mora biti kora. Kolač ukrasite šlagom sa svih strana i još dodatno obogatite voćem.
Alternativno, uvijek možete napraviti i onu našu slasnu tortu s jagodama, za koju su nam recept svojevremeno podijelili recept u slastičarnici Orijent.
TORTA S JAGODAMA
Za bazu:
80 g graham keksa
45 g maslaca
30 g smeđeg šećera
Za nadjev:
500 g krem sira
180 g kristal šećera
50 g maslaca
3 jaja
150 ml slatkog vrhnja
1 žličica škrobnog brašna
Za premaz (topping):
100 ml slatkog vrhnja
100 g mascarponea
jagoda prema želji
Za jagode u acetu:
Prokuhajte oko 100 ml aceta balsamica s malo šećera i kuhajte da se reducira pa ubacite oko 100 g jagoda. Dio smjese stavite na dno od keksa, a dio u topping.
Priprema:
Izmrvite kekse i pomiješajte s otopljenim maslacem i obložite dno okruglog kalupa. Na kekse stavite polovicu smjese jagoda prokuhanih u reduciranom balzamičnom octu. Za kremu izmiješajte mekani maslac, šećer, sir, brašno i žumanjke. Izmiksajte snijeg od bjelanjaka i sasvim lagano istucite slatko vrhnje u šlag pa sve izmiješajte i stavite na kekse i jagode. Pecite na 160 Celzijevih stupnjeva oko sat vremena. Kad se kolač ohladi, premažite ga toppingom za koji najprije pomiješajte mascarpone s drugom polovicom zgnječenih jagoda iz balzamičnog octa pa umiješajte tučeno slatko vrhnje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....