DOBRA IDEJA

OVO KUHATE NA DAN KAD SHVATITE DA JE DIJETA NEOSTVARIVA: Kruh sa starterom od grožđa

 

Trebat će vam:

Starter:

10-ak bobica neprskanog grožđa (ja sam koristio bijeli muškat)
200 g domaćeg krušnog brašna (samljeveno kod kuće, na mlinu s kamenom, od domaće neprskane pšenice)
200 ml vode (najbolje uzeti neku negaziranu mineralnu vodu koja je bez klora)

Bobice grožđa očistite od koštica, posve ih sitno nasjeckajte i pomiješajte s brašnom i vodom. Sve stavite u plastičnu ili staklenu posudu s poklopcem i držite na sobnoj temperaturi. Nakon tri dana uklonite pola smjese i dodajte 100 g novog brašna i 100 ml vode. Dio smjese koji ste uklonili, ako je ne želite baciti, možete premjestiti u drugu posudu te uzgojiti starter za prijatelja. Nakon 24 do 48 sati starter bi trebao biti pun mjehurića i spreman za upotrebu! Nakon toga držite ga u hladnjaku i svaki put kada pečete kruh, uzmite pola startera za kruh, a ostaloj polovici dodajte 100 g brašna i 100 ml vode, tako se kvasac hrani redovito svakih sedam do deset dana. Starter se može napraviti i s jabukom, samo što se u smjesu brašna i vode umjesto grožđa nariba domaća, neprskana jabuka.

Tijesto za kruh:

Starter izvadite iz hladnjaka, odvojite pola, dodajte malo brašna, neklorirane vode i žličicu šećera (ili meda). Ostavite par sati da se polako ugrije na sobnoj temperaturi i počne se dizati.

600 g brašna (krušno, glatko bijelo, pirovo....)
400 ml vode sobne temperature (najbolje koristiti neku negaziranu mineralnu vodu)
2 žličice soli
3-4 žlice startera koji se temperirao na sobnoj temperaturi
malo maslinova ulja (jedna do dvije jušne žlice) ili jedna navrh puna jušna žlica svinjske masti

Sve pomiješajte u zdjeli s kuhačom u kompaktnu smjesu (nije potrebno mijesiti!) i pokrijte prozirnom folijom da se ne stvori kora. Tijesto izgleda mokro i ljepljivo, a takvo i treba biti. Ostavite ga 12 do 16 sati (najbolje preko noći) na temperaturi od 10 do 18 Celzijevih stupnjeva. Pobrašnite površinu nekim brašnom ili palentom, istresite tijesto na površinu, malo ga rastegnite i samo nekoliko puta preklopite da se dobije glatka kugla tijesta. Nakon toga stavite u košaru čistu krpu, posipajte je brašnom i stavite tijesto naopačke u košaru (da je glatki dio, odnosno kugla, okrenut prema dolje). Ostavite ga da tako stoji pola sata, a može i dulje. Zagrijte gusenu posudu s poklopcem u pećnici na 250 Celzijevih stupnjeva, stavite tijesto u nju tako da glatka, zaobljena površina bude gore, zarežite oštrim nožem tri crte po tijestu i stavite da se peče poklopljeno 30 minuta, a nakon toga otklopite i tako pecite još 15 minuta. Rezultat je fantastičan kruh, bogatog okusa, hrskave korice. Najbolje ga je narezati nakon 15-ak minuta, na šnite namazati svinjske masti, pokapati maslinovim uljem, dodati komadić sira, paštete ili brzo pečenih jetrica...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:20