DOBRA IDEJA

OVO KUHATE NA DAN KAD SHVATITE DA JE DIJETA NEOSTVARIVA: Pašteta od gusjih jetrica

 

Trebat će vam:

9 žlica prošeka ili porta
½ žličice soli
3 žličice majčine dušice
1 žličica papra
2 lista lovora
4-5 ljutika ili 1 luk
300 g maslaca
500 g guščjih jetrica
3 jaja
100 g pačje ili guščje masti

U posudu stavite prošek, a sol, papar, majčinu dušicu i lovor stavite u filtar-vrećicu za čaj (ili kuglicu za kuhanje čaja od rostfraja). Dodajte nasjeckane ljutike. Kuhajte, odnosno reducirajte na laganoj vatri miješajući dok ne dobijete vrlo gustu smjesu, odnosno ljepljivu smjesu na dnu posudice iz koje su vidljivi komadići luka. Rastopite maslac i pustite ga da se ohladi, ali ne da se stvrdne. Guščja jetrica očistite od svih žilica i stavite ih u zdjelu. Dodajte tri jaja, ohlađen maslac, ohlađen umak od prošeka (iz kojeg ste izvadili začine i ostavili samo ljutike). Usitnite štapnim mikserom. Sve protisnite kroz gazu ili fino sito da dobijete finu, glatku smjesu. Smjesom napunite vatrostalne posudice. Ugrijte pećnicu na 125 Celzijevih stupnjeva. U malo dublji lim za pečenje rasporedite zdjelice pa pažljivo ulijte vodu do tri četvrtine njihove visine te ih stavite u pećnicu na sat i pol. Izvadite zdjelice i pustite da se potpuno ohlade. Rastopite pačju ili guščju mast (ovisi o ukusu) i prelijte je preko pašteta. Tako pripremljene, u hladnjaku mogu stajati do tjedan dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:24