DOBRA IDEJA

OVO KUHATE NA DAN KAD SHVATITE DA JE DIJETA NEOSTVARIVA: Ragu od dimljene patke

 

Trebat će vam:

1 patka
2 glavice luka
šaka suhih šljiva
šaka suhih crnih truba (gljive)
šaka suhih vrganja
2 suhe rajčice
150 ml bijelog vina
300 ml pilećeg temeljca
mljeveni muškatni oraščić, klinčić, cimet i anis
sol, papar
1 naranča
listići peršina

U mlaku vodu namočite gljive. Patku rastranširajte. Dijelove stavite u praznu hladnu gusenu tavu i zagrijavajte dok ne počne cvrčati. Okrećite dijelove tako da se sva mast lijepo otopi (zato ne stavljate mast u tavu). Nasjeckajte luk i stavite ga pirjati s dijelovima patke. Kad se luk propirja, ulijte bijelo vino pa pirjajte još sat i pol u pokrivenoj posudi, povremeno prema potrebi dolijevajući temeljac. Dodajte razmočene gljive, suhe rajčice, suhe šljive, poklopite, smanjite vatru i pirjajte oko sat vremena. Dodajte začine, posolite, ulijte narančin sok. Pustite da zakipi. Na kraju raskošno popaprite i posipajte sjeckanim listićima peršina.

*Ragu se može raditi i bez da se patka dimi. No, zahvaljujući Emilovoj dovitljivosti i njegovoj napravi, patku smo prije tranširanja dimili. Emil je na dnu limene kante zapalio bukovu piljevinu za dimljenje mesa, a patku je stavio na rešetku te je pokrio mokrom krpom. Nakon nekog vremena ju je okrenuo kako bi se podimila sa svih strana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:50