DOBRA IDEJA

OVO KUHATE NA DAN KAD SHVATITE DA JE DIJETA NEOSTVARIVA: Zagorski tagine

 

2 crvene mrkve
1 žuta mrkva
2 rajčice
¼ korijena celera
½ pastrnjaka
luk
3 režnja češnjaka
komadić đumbira
1 korijen peršina
1 peperončino
100 g korijena koromača
2 žlice marokanske mješavine začina ras el hanut
1 žlica kumina
½ vezice peršina
½ vezice korijandra
100 ml ekstra djevičanskog ulja
100 ml bijelog suhog vina
100 ml povrtnog temeljca
1 kg otkoštene janjeće plećke
2 lista lovora
1 grančica ružmarina
2-3 grančice majčine dušice
prstohvat zrna korijandra
sol
papar

Kus-kus:

60 g maslaca
100 g kus-kusa
50 g korijandra
200-250 ml povrtnog temeljca

Janjetinu izrežite na veće kocke te začinite solju, paprom, ras el hanutom, kuminom i s malo maslinova ulja te ostavite oko 30 minuta da se marinira. U međuvremenu očistite povrće i narežite na veće komade. U tagine ili drugu glinenu posudu s poklopcem stavite ulje te na dno posude poslažite povrće (preporučujemo da povrće provrtite rukama kako bi se obložilo uljem). Zatim na vrh posložite meso, dodajte začine, poklopite i stavite kuhati na laganu vatru. Ako koristite keramičku ploču za kuhanje, treba biti oprezan jer posuda može puknuti, stoga se preporučuje upotreba plina ili otvorene vatre. Kuhajte dok janjetina ne omekša, oko 90 minuta. Na pola kuhanja dodajte vino te sitno nasjeckan korijandar i peršin pa promiješajte. Prema potrebi podlijte temeljcem. Prije posluživanja uskladite okuse i poslužite s kus-kusom u koji ste umiješali korijandar. Za pripremu kus-kusa zavrijte temeljac u koji ste stavili maslac te prelijte preko kus-kusa, promiješajte i ostavite pet-šest minuta da upije tekućinu. Ovisno o slanoći temeljca dodajte prema potrebi soli te umiješajte sitno nasjeckan korijandar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:16