DOBRA IDEJA

OVO KUHATE NA DAN KAD SHVATITE DA JE DIJETA NEOSTVARIVA: Rižoto s chutneyem od luka i jabuke

 

2 glavice ljubičastog luka
0,5 dl ekstra djevičanskog maslinova ulja
50 g maslaca
1 crvena kiselkasta jabuka
20-30 grama smeđeg šećera
1 žlica meda
žiličica do dvije dobrog crvenog vinskog octa
1 dl crvenog vina (cabernet sauvignon)
2-3 klinčića

Na malo maslinova ulja i maslaca propirjamo ljubičasti luk desetak minuta, dodamo naribanu crvenu kiselkastu jabuku, malo smeđeg šećera, meda, malo vinskog octa i crvenog vina, klinčiće pa prokuhamo još malo dok ne bude gusto kao džem. Šećernu i kiselu notu varirano prema želji.

RIŽOTO za 10 osoba

1 kg odležanog junećeg bifteka
700 g Arborio riže
papar, muškatni oraščić
150 g starijeg tvrdog ovčjeg sira (mi smo koristili sir s jedne male farme, odležan 6 mjeseci)…, može se koristi i dobar parmezan
100 g maslaca

Oko 2 litre junećeg temeljca (u loncu popržimo juneći ramstek, rebra i malo junećih kosti, dodamo 5-6 mrkvi, celer, korijen peršina i glavicu luka, zalijemo sve s 3 litre vode i kuhamo 2-3 sata na laganoj vatri, kasnije ga procijedimo, malo ohladimo i maknemo masnoću). Za pripremu rižota ga stavimo na vatru, mora cijelo vrijeme biti na granici laganog vrenja. Narežemo biftek na manje komadiće (1x1 cm) Na maslinovom ulju zastaklite rižu minutu – dvije i dodajte komadiće bifteka koji se zajedno s rižom prži 2-3 minute i nakon toga dodamo chutney od luka i jabuka i počinjemo podlijevati temeljcem, cijelo vrijeme miješamo da riža ispusti čim više škroba i malo po malo dodajemo temeljac. Pred kraj dodamo ribani sir, nakon toga dok je riža još al-dente ugasimo vatru, začinimo paprom i malo muškatnog oraščića i ako treba malo soli (pošto je sir jako slan u principu ne treba dodatne soli)… i na samom kraju dodamo maslac i dobro promiješamo. Rižoto kod posluživanja mora biti još dosta tekući, stavimo ga u tanjur i naribamo na svaki tanjur još malo sira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:42