RECEPT

OVOG PROLJEĆA JE NA REDU MALO DRUGAČIJA JANJETINA: Janjeći kotleti s njokima u umaku od gljiva

 Marko Miščević
Donosimo provjerene recepte za jela od manjih komada ovog sočnog mesa.
Donosimo provjerene recepte za jela od manjih komada ovog sočnog mesa.
dvije žlice maslinova ulja
2 glavice luka
1,4 kg janjećih kotleta
peršin, bosiljak, timijan
250 g gljiva (ako imate zamrznutih vrganja ili šampinjona)
200 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica sjeckanog peršina
800 g njoka

U zagrijanu tavu dodajte maslinovo ulje i sitno sjeckani luk, pa ga pirjajte dok ne dobije zlatnožutu boju. Dodajte narezane gljive, propirjajte i pričekajte da ispari voda. Nakon kratkog pirjanja dodajte vrhnje za kuhanje i začinite po želji solju i paprom. Tako prigotovljen umak stavite sa strane. Grill tavu blago namastite maslinovim uljem i prepržite janjeće kotlete sa svake strane, vrlo kratko, da unutra zadrže ružičastu boju. Začinite. U slanoj vodi skuhajte njoke, ocijedite ih, stvite na tanjur, na njih posložite kotlete i sve prelijte umakom od gljiva.

Marko Miščević

Domaći njoki

5 krumpira srednje veličine (krumpir kuhan u kori)
170 g glatkog brašna
1 žumanjak
sol

Zgnječite krumpir, dodajte brašno, žumanjak i sol i umijesite tijesto. Podijelite ga na 4-5 manjih dijelova pa svaki izrlojate dlanovima u kobasicu, koju režite na komadiće, odnosno dijelove od kojih ćete raditi njoke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 21:37